Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egy koronavírusos menekült a mentőhelikopteren adott életet gyermekének

Létrehozva:

Közel húszezer Afrikából érkező menekült ért partot idén Lampedusánál. 

Egy koronavírusos menekült a mentőhelikopterben hozta világra gyermekét – írja a BBC. A nő és az orvosi stáb Lampedusa szigetéről szálltak fel, de a szülés még azelőtt megindult, hogy a palermói kórházba értek volna. A terhes nő korábban egy olyan táborban lakott, ahol a befogadóképességhez képest tízszer annyian éltek.

Az olasz hatóságok szerint idén többen érkeztek Lampedusára, mint a korábbi években: eddig 19 400 menekült ért partot Olaszországban, ami közel fele a Földközi-tengeren keresztül idén Európába érkezőknek. Kedden egy 353 menekültet szállító hajó kapott kikötési engedélyt Szicíliánál, egy 27 fős hajó viszont továbbra is a tengeren rostokol, egy terhes nővel és legalább egy gyerekkel a fedélzetén. A hajó tulajdonosa, a dán Maersk Etienne technikai igazgatója szerint elkeseredett helyzetben vannak, és a nemzetközi közösségtől kérnek segítséget. Augusztus 5. óta hánykolódnak a tengeren, de sem a hajó, sem a felszerelése nem elegendő ahhoz, hogy 27 menekültet életvitelszerűen ellásson. Az ENSZ arra kéri az olasz kormányt, hogy biztosítsa a biztonságos kikötés lehetőségét a tengeren rekedt menekülteknek.

Nello Musumeci, Szicília kormányzója szerint az olasz kormány nem ad elég segítséget az Afrika felől érkező menekültáradat kezeléséhez.

Legnépszerűbb cikkeink