Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

A külföldi és saját vakcinájuk is elérhető lesz az oroszoknak

Pesti Hírlap

Létrehozva:

“Az embereknek meg kell adni a választás lehetőségét. És itt senki sem fog senkire nyomást gyakorolni, hogy milyen védőoltást csináltasson” – nyilatkozott Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter.

Fontosnak nevezete ugyanakkor, hogy az orosz vakcina versenyképes legyen, és közölte: 27 ország jelentette be igényét arra, hogy kipróbálhassa a kereskedelmi megrendelést megelőzően. Közölte, hogy több helyre kétezer dózisig terjedő mennyiségben már szállítottak belőle.

Manturov szerint Oroszország az év végéig havi másfél millió adagra tervezi felfuttatni a termelést, amit a későbbiekben tovább bővíthetnek. A Szputnyik V oltóanyagot a Binnopharm, a Generium és az R-Pharm gyógyszergyár állítja majd elő.

Az első orosz vakcina klinikai tesztelésének “posztregisztrációs” (harmadik) szakasza hivatalosan szombaton kezdődik meg, de szerdai jelentések szerint Vlagyimir Zsirinovszkij, a jobboldali politikát követő Oroszország Liberális Demokrata Pártja nevű parlamenti párt vezetője önkéntesi minőségben beoltatta magát.

Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 4952-vel 1 005 000-re emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint.

A napi növekmény immár 18. napja nem haladja meg az ötezer főt, de nem is süllyed jelentősen ezen szint alá. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 24,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (6 075 650), Brazília (3 950 931) és India (3 769 523) után.

Az aktív esetek száma 627-tel 166 417-re csökkent. A halálozások száma 115-tel 17 414-re, a felépüléseké pedig 5464-gyel 821 169-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 37,1 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 275 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 210 700 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A The Moscow Times hírportál szerint Lengyelország és Görögország kedden a két hét múlva meghozandó újabb döntésig megszüntette az orosz állampolgárok beutazására vonatkozó tilalmat. Az utóbbi oroszágba azonban hetente csak ötszázan utazhatnak be Oroszországból. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink