Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

200 tálib foglyot engedett el az afgán kormány

Létrehozva:

Ezzel akarnak lendületet adni a régóta esedékes béketárgyalásoknak – közölték afgán tisztségviselők szerdán.

A rabok részei annak a 400 fős csoportnak, amelynek elengedéséről az afgán nagytanács, a loja dzsirga döntött augusztus elején. A sok esetben súlyos bűncselekmények miatt elítélt foglyok szabadon bocsátása feltétele volt a kabuli kormány és a tálibok közötti béketárgyalások megkezdésének.

Az Egyesült Államok és a tálib felkelők között idén februárban kötött dohai megállapodás – amely a nemzetközi csapatok afganisztáni kivonását irányozza elő biztonsági garanciákért cserébe – előírja, hogy a kabuli kormánynak mintegy ötezer tálib foglyot, a táliboknak pedig az afgán biztonsági erők ezer tagját kell szabadon engednie ahhoz, hogy megkezdődhessenek a béketárgyalások a lázadók és a kabinet között.

A csaknem kétszáz fős csoportot Kabul legnagyobb börtönéből engedték el hétfő este. A tálibok cserébe az afgán különleges erők hat tagjának szabadságát adták vissza kedden – mondták el a tisztségviselők.

„Le akarjuk bonyolítani a fogolycserét, hogy mielőbb elkezdhessük a békefolyamatot” – hangsúlyozta egy névtelenül nyilatkozó, magas rangú kormányzati tisztségviselő.

Egy az ügyet jól ismerő forrás szerint a fogolycsere végére még szerdán pont kerülhet.

Az afgán nagytanács, a loja dzsirga 2020. augusztus 7-én / Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul

Az afgán kormány a loja dzsirga határozata ellenére vonakodott elengedni a tálib rabokat. Az első 80 fő azt követően szabadulhatott csak augusztus közepén, hogy a tálibok szabadon bocsátották az afgán különleges erők 24 tagját. A kabuli kormány azért tartotta továbbra is fogva a többieket, mert a loja dzsirga felszólítása ellenére a tálibok nem voltak hajlandóak tűzszünetet hirdetni. Az elmúlt napokban azonban csökkent az afgán hadsereg elleni támadások heve.

Az ENSZ és a kabuli kormány adatai szerint civilek és katonák ezrei haltak meg a dohai egyezmény megkötése óta Afganisztánban.

Kedden egy autóba rejtett pokolgép az afgán biztonsági erők három tagjával végzett a keleti Paktia tartományban, miközben a védelmi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában 13 tálib felkelő vesztette életét a déli Kandahárban és 11 az északi Farjábban. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink