Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

16 év után családfakutatással fogták el a gyilkost

Pesti Hírlap

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

Családfakutatás segítségével oldottak meg egy 16 éve elkövetett kettős gyilkosságot Svédországban, a tettest már le is tartóztatták, és még ebben a hónapban bíróság elé állítják.

A Stockholmhoz közeli Linköpingben 2004-ben egy nyolcéves fiút és egy 56 éves nőt szurkáltak halálra, de az ügyet az évekig tartó és kiterjedt nyomozás ellenére sem sikerült felgöngyölíteni, mert nem volt semmiféle kimutatható kapcsolat a tettes és véletlenszerűen kiválasztott áldozatai között.

A rendőrség 7000 embert hallgatott ki, 5000 emberen végzett DNS-vizsgálatot és 40 ezer oldalnyi vizsgálati anyagot állított össze. Ehhez fogható nyomozás nem folyt Svédországban Olof Palme miniszterelnök 1986-os meggyilkolása óta.

Az elkövetőt annak ellenére sem találták meg, hogy a helyszínen hagyta a véres kést, a sapkáját (rajta a hajszálaival) és az ujjlenyomatát is. A DNS-vizsgálat nem hozott semmiféle eredményt, mert a tettes örökítőanyaga nem szerepelt egyetlen nyilvántartásban sem.

Az áttörést végül az hozta meg, hogy a bűncselekmény helyszínén talált DNS-t betáplálták egy kereskedelmi célú amerikai adatbankba, amely amatőr családfakutatóknak kínál DNS-teszteket.

A DNS-bankban talált részbeni egyezés alapján Peter Sjolund svéd genealógus felállította a tettes 18. századig visszanyúló családfáját, végül a kutatás leszűkült két fivérre, akik közül a fiatalabbat júniusban letartóztatták. A most 37 éves férfi beismerő vallomást tett.

A vádirat szerint az elkövető annak idején ellenállhatatlan kényszert érzett arra, hogy megöljön két embert, s első áldozata a kisfiú lett, aki éppen az iskolába tartott Linköping belvárosában. Amikor a tettes észrevette, hogy egy.

A rendőrség abból indul ki, hogy a visszavonultan élő tettes később nem követett el más gyilkosságokat. Mivel mentális zavarban szenved, megúszhatja a börtönbüntetést. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink