Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Zsámbéki és Székely után Ascher Tamás is felmondott a Színművészetin

Létrehozva:

„Hétfő délután az egyetemi autonómia jóvátehetetlen sérülése miatt oktatói szerződésemet felmondtam” – írta közleményben Ascher Tamás rendező.

„Rendező osztályom most lesz másodéves, az osztályfőnöki teendőket tanártársam, Forgács Péter veszi át, de valamilyen alternatív formában igyekszem továbbra is tanítani a diákokat””

A 444 beszámolója szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói azután kezdtek felmondani, hogy a szenátus javaslatait figyelmen kívül hagyva, az egyetemet nem ismerő, de azt becsmérlő kormánypárti embereket neveztek ki a fenntartó alapítvány kuratóriumába.

Azzal, hogy Zsámbéki Gábor és Székely Gábor után Ascher Tamás is távozik, lezárul egy korszak, hiszen a kaposvári színházat és a Katonát színháztörténeti jelentőségű műhellyé formáló hármas több évtizede meghatározó alakja az egyetemnek: Ascher 1983 óta tanított ott, 2003-ban ő indította az első zenés színész osztályt Novák Eszterrel, 2006 és 2014 között pedig az intézmény rektora volt.

Ascher a felmondások második hullámába lép bele, ami azután indult el, hogy pénteken kiderült: Vidnyánszkyék elveszik a szenátus jogköreit, és ezentúl ők mondják meg, ki indíthat osztályt és ki lehet vezetői pozícióban. Ezután lemondott az SZFE vezetése és a szenátus választott tagjai, de ők nagyrészt maradnak oktatóként, mert „ameddig lehetséges, hallgatóikat nem hagyják magukra, mert hisznek abban, hogy legfőbb feladatuk és felelősségük a rájuk bízott és bennük megbízó tehetséges fiatalokat tanítani”.

Az alapítvány hivatalosan mától vette át a felügyeletet az SZFE felett. A hallgatók éjfélkor „elfoglalták” az egyetemet, azt mondják, nem engedik be a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot, amelynek amúgy a Vas utcai épület a bejegyzett székhelye.

Legnépszerűbb cikkeink