Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Új ellenzéki párt alakul Fehéroroszországban

Létrehozva:

Új pártot alapít Vmesztyi (Együtt) néven Marija Kolesznyikova, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja és az elnökválasztásból kizárt Viktar Babarika bebörtönzött üzletember kampánystábjának tagjai.

Ezt hétfőn este jelentette be videóüzenetében Kolesznyikova. „Az ország politikai és társadalmi-gazdasági válságban van, de együtt tudjuk, hogyan kell ebből kilábalni (…) Hamarosan benyújtjuk a bejegyzéshez szükséges iratokat” – közölte.

Hangsúlyozta: „tehetséges fehérorosz szakemberek százai és ezrei készek felelősséget vállalni és együttesen felépíteni az új Fehéroroszországot”.

A nap folyamán Minszkben őrizetbe vették az ellenzéki Koordinációs Tanács egy további elnökségi tagját, Lilija Vlaszovát.

Elemzők szerint a tüntetőkkel szemben kezdetben erőszakos fellépés után a karhatalom fenyegetésekkel, illetve aktivisták célzott őrizetbe vételével próbálja módszeresen elfojtani a hetek óta tartó tiltakozásokat.

A múlt héten a Koordinációs Tanács hétfős elnökségének több tagját is őrizetbe vették, illetve kihallgatták a hatóságok, köztük Kolesznyikovát is. Szjarhej Dileuszkit és Olha Kovalkovát egy minszki bíróság augusztus 25-én tíznapos letartóztatásba helyezte.

Fehéroroszországban tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka államfő megszerezte sorban a hatodik mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksoláson született eredményt. A hivatalban lévő elnök szerint a tüntetéseket külföldről irányítják, az ellenzék azonban cáfolja ezt.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink