Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Szlávik nyilatkozott a vakcináról

Létrehozva:

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Very Important Planetnek adott interjút.

Szlávik János kiemelte, hogy bár az utóbbi időben megnőtt az esetszám, ez európai viszonylatban nem magas, de a tendenciát nem lehet figyelmen kívül hagyni. A fertőzöttek több mint 90 százaléka 60 év alatti, ami egyfelől jó, mert náluk enyhébb a betegség lefolyása, másfelől viszont ez a korosztály jobban hozzájárul a járvány fenntartáshoz, hiszen tagjai többet találkoznak egymással.

Arra kérdésre, hogy elégedett-e az iskoláknak kiadott járványügyi intézkedési tervvel, Szlávik nem válaszolt egyértelmű igennel vagy nemmel, helyett inkább felsorolta, milyen óvintézkedéseket érdemes tenni.

Arról viszont egyértelműen beszélt, hogy az influenza időszak közeledtével azok, akik számára ez rizikófaktor lehet, mindenképp oltassák be magukat, így elkerülhető a koronavírus és az infulenza együttes kockázata.

Bár a koronavírus ellen még nincs védőoltás, Szlávik úgy véli, miként az infuelnza elleni védőoltás esetében, valószínűleg ez sem lesz kötelező, hiszen egy nagyobb járványt a lakosság kicsit több mint felének beoltásával meg lehet akadályozni. “Ha egy ország hozzájut egy hatékony védőoltáshoz, akkor nagy valószínűséggel a veszélyeztetett csoportba tartozókat és az egészségügyben dolgozókat oltja be először” – tette hozzá.

Legnépszerűbb cikkeink