Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Másképp mennek szünetre a román gyerekek

Létrehozva:

Romániában az órarend tantárgyak szerinti tömbösítésével és az órák közti szünetek csúsztatásával próbálják csökkenteni a koronavírus-fertőzés terjedését a szeptember 14-én kezdődő új tanévben.

Az erről szóló útmutatókat kedden tette közzé honlapján a bukaresti oktatási tárca, amely szervezési módszerekkel próbálja elérni, hogy az órákon részt vevő diákok minél kevesebb társukkal, illetve tanárral érintkezzenek.

A felső tagozatos és a gimnazista diákok számára 55 perces tanórákat javasolnak, és öt perc áll majd a tanárok rendelkezésére, hogy másik osztályba menjenek. Az egyes osztályokat nem ebben az öt percben, hanem az 55 perces tanóra idején – előre meghatározott, de egymástól eltérő időpontokban – engedik majd 10-15 perces szünetre oly módon, hogy a mellékhelyiségeknél ne alakuljon ki torlódás, és a különböző osztályok diákjai lehetőleg ne találkozzanak egymással. Az alsó tagozatos (1-4 osztályos) diákok órarendjének kialakítását a tanítókra bízzák.

A minisztériumi ajánlás szerint az iskoláknak az órarend tömbösítésével csökkenthetik az egyes osztályokkal találkozó tanárok számát: ha a tanárok egymásután két órát tartanak, akkor a diákok aznap nem öt-hat, hanem legfeljebb két-három tanárral találkoznak – olvasható az útmutatóban.

Az órarend kialakítása mindenütt az iskolák hatásköre marad. Romániában a járványhelyzet függvényében minden településen helyi szinten döntenek arról, hogy megnyitnak-e az iskolák, vagy az oktatást – valamennyi, vagy csak az osztályok egy része számára – az internetre költöztetik. Arról, hogy a zöld, sárga, illetve vörös színnel jelölt forgatókönyvek közül melyiket kell az adott településen alkalmazni, a szeptember 7-i adatok alapján döntik el a megyei járványügyi hatóságok – közölte kedden az oktatási tárva által rendezett sajtóértekezletén Nelu Tataru egészségügyi miniszter.

A közfelháborodás hatására a hatóságok letettek arról, hogy saját felelősségre adott nyilatkozatot kérjenek a szülőktől, amelyben azt kellene igazolniuk, hogy nem fedezték fel az iskolába küldött gyermekükön a koronavírus-fertőzés tüneteit. Ehelyett lázméréssel próbálják majd kiszűrni az esetleges fertőzöttek belépését az iskolai közösségbe – mondta a miniszter.

Ha fertőzés jelenik meg egy osztályban, ott 14 napra felfüggesztik az oktatást, ha pedig három különböző osztályban is megjelenik a koronavírus-fertőzés, akkor az egész is iskolát bezárják, és online folytatódik az oktatás.

Az iskolákban az ültetésnél legalább egyméteres távolságot kell biztosítani, a tanároknak és diákoknak egyaránt kötelező lesz a védőmaszk viselése. Az óvodásoknak azonban nem kell maszkot hordaniuk.

Monica Anisie oktatási miniszter szerint a felmerülő kérdések megválaszolása számára a tárca ingyenesen hívható telefonvonalat indít a szülők és diákok számára. A miniszter szerint a közbeszerzési hatóság (ONAC) hibája, ha nem lesz meg tanévkezdésig az a 250 ezer táblagép, amelyet még májusban megígért a kormány a rászoruló diákok számára. A késlekedés miatt a miniszter az ONAC elnökének leváltását kérte Ludovic Orban kormányfőtől.

Legnépszerűbb cikkeink