Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Éjféltől kibővül az azonnali fizetési rendszer

Létrehozva:

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / Pesti Hírlap

Ma éjféltől megváltozik a bankszámlával rendelkezők élete, kibővül a március 2-án bevezetett azonnali fizetési rendszer. Jelenleg az azonnali feldolgozási kötelezettség alá tartozó tranzakciókon kívül a devizaszámláról indított, a 10 millió forint feletti és a nem elektronikus csatornán megadott átutalások is beküldhetőek – írja a Napi.hu.

2020. szeptember 1-től ezeken kívül további átutalások és fizetési kérelmek bővebb köre is beküldhető lesz a rendszerbe. Az új tranzakciós körbe jellemzően az értéknapos és rendszeres átutalások és a vállalati kötegelt fizetési kérelmek tartoznak. Ezeken keresztül rendezi sok cég az alkalmazottak bérét.

Szeptember 1-től ezeknek a tranzakcióknak a beküldése ugyan lehetővé válik, de az ilyen szolgáltatások bevezetése a bankok üzleti döntéseitől függ– hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A műveletet indító bankok az új körbe tartozó tranzakciókból címzett bankonként és másodpercenként legfeljebb egy utalást küldhetnek be a rendszerbe.

A nyugdíjakat nem érinti a változás. A Magyar Államkincstár továbbra is az éjszakai elszámolási rendszerben folyósítja a járadékokat. Ugyanez vonatkozik a többi, kincstártól érkező kifizetésre, például a családi pótlékra is.

A március 2-án bevezetett azonnali fizetés lényege az volt, hogy a 10 millió forint alatti tranzakciók a bankközi forgalomban is 5 másodpercen belül célba értek, hétvégeken, ünnepnapokon és éjszaka is. Az azonnali utalási rendszerrel együtt kötelező jelleggel bevezették a pénzintézetek a másodlagos azonosítók használatának lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél a bankszámlaszámához hozzá szeretné kapcsolni a telefonszámát, az e-mail-címét, az adóazonosítóját vagy cég esetében az adószámát, akkor a partnerei ezek alapján is utalhatnak a számlájára pénzt.

Legnépszerűbb cikkeink