Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A múlt helyett tárgyalóasztalt ajánl a palesztinoknak Kushner

Létrehozva:

A palesztinoknak nem szabad leragadniuk a múltban, hanem tárgyalóasztalhoz kell ülniük – jelentette ki Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti főtanácsadója, aki hétfőn Izraelből érkezett az egyesült arab emírségekbeli Abu-Dzabiba a két ország közötti első közvetlen repülőjárattal.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti teljeskörű diplomáciai kapcsolatok létesítésének szándékát augusztus 13-án jelentették be. A palesztin vezetés hevesen bírálta Abu-Dzabi lépését, amellyel szerinte elárulták a pánarab álláspontot, miszerint a kapcsolatok normalizálásának feltétele az lenne, hogy Izrael kivonuljon a megszállt területekről és elismerje a palesztin államiság létrehozását.

Kushner azt hangoztatta, hogy a palesztinoknak „nem szabad leragadniuk a múltban”. „Tárgyalóasztalhoz kell ülniük. A béke és egy lehetőség is készen áll számukra, amint készek azt elfogadni” – tette hozzá.

Az izraeli El Al légitársaság egyik gépével érkezett az amerikai és az izraeli békedelegáció Abu-Dzabiba. „Így néz ki a békét békéért” – írta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Twitter üzenetében.

A palesztin vezetők felháborodással reagáltak a szerintük az ügyüket gyengítő egyezségre. „A béke nem egy üres szó, amelyet bűncselekmények és elnyomás normalizálására használnak. A béke az igazságosságból ered” – írta Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló Twitter-oldalán. „Békét nem a palesztinok létezéshez való jogának elutasításával és egy apartheid rendszer kikényszerítésével teremtünk. Netanjahu apartheid rendszert ért »a békét békéért« alatt” – tette hozzá.

A Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet szintén elítélte az Egyesült Arab Emírségeket. A Hamász szerint a repülőút a palesztin nép hátba szúrását, a megszállás elhúzódását és a palesztinok ellenállásának elárulását jelenti.

Az Egyesült Arab Emírségek de facto vezetője, Mohammed bin Zájid Ál Nahajan abu-dzabi trónörökös később leszögezte, hogy országa elkötelezett a palesztin állam létrehozása mellett, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálemben lenne.

Hangsúlyozta: a kapcsolatok normalizálásának célja a béke megteremtése, azonban „ez nem mehet a palesztin ügy rovására”.

Az Egyesült Államok közvetítésével létrejött megállapodás várható aláírása után az Egyesült Arab Emírségek lesz a harmadik arab ország, amelynek Egyiptom és Jordánia után teljes, aktív diplomáciai kapcsolatai lesznek Izraellel.

A kétnapos látogatáson közös munkacsoportok fognak tárgyalni különféle témákban a polgári és a gazdasági együttműködésről szóló megállapodások aláírása előtt. A katonai és biztonsági egyezmények megkötését elhalasztották, miután Izraelben belpolitikai tiltakozást keltett az a hír, hogy az emírségek az Izraellel kötendő béke titkos záradékaként F-35-ös harci gépeket vásárolhat az Egyesült Államoktól. Kushner ismételten hangsúlyozta, hogy Izrael megőrzi katonai fölényét a térségben.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink