Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A marosvásárhelyi orvos a vírusfertőzésben hunyt el

Létrehozva:

Benedek István csontvelő-átültetési központot létesített.

Az új típusú koronavírus-fertőzés áldozata lett Benedek István orvos, a Maros megyei sürgősségi kórház hematológiai klinikájának vezetője. 71 éves volt.

Benedek István csontvelő-átültetési központot létesített a marosvásárhelyi hematológiai klinikán, ahol 2001-ben először végeztek Romániában csontvelő-átültetést felnőtt páciensen. A klinikán azóta közel 400 csontvelőátültetést végeztek el. Az általa vezetett orvoscsoport úttörő szerepet vállalt Romániában az őssejtek beültetése terén is.

Benedek István a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) tanáraként, klinikavezetőként több mint 200 tudományos dolgozat szerzője, és ugyanennyi szakdolgozat vezetője volt. Több külföldi orvosi egyetem avatta díszdoktorává. Munkásságát a Pápai Páriz Ferenc Alapítvány életműdíjjal, a budapesti Semmelweis Egyetem Dr. Genersich Antal Alapítványa Genersich-díjjal ismerte el.

Benedek István az orvosi munkássága mellett a magyar közéletben is szerepet vállalt: 1996 és 2016 között a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben a marosvásárhelyi önkormányzatban tevékenykedett, hosszú ideig a szövetség önkormányzati frakcióját, 2008 és 2012 között az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetét is vezette.

Az RMDSZ keddi közleményében példa értékűnek nevezte a magyar közösség iránti elkötelezettségét.

Legnépszerűbb cikkeink