Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Wintermantel káoszt vizionál Budapestre

Létrehozva:

A kormánypártoknak nem tetszik a kompromisszum biciklisáv-ügyben.

Hatalmas káoszra készüljenek kedden a Budapesten közlekedők – mondta Wintermantel Zsolt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának Fidesz által delegált tagja hétfői sajtótájékoztatóján, a tanévkezdésre utalva és Karácsony Gergely főpolgármesternek a nagykörút új forgalmi rendjéről szóló bejelentésére reagálva.

A kormánypárti politikus azt mondta: Karácsony Gergely bejelentése legalább két hetet késett és csak azt bizonyítja, hogy folytatódik a néhány hónapja kezdődött „emberkísérlet”.     

„Tipikus Karácsony Gergely-es részmegoldás született” – értékelt, majd úgy fogalmazott: „olyan nincs, hogy a körút egyik szakaszán visszaállítja a kétsávos közlekedést, miközben a parkolást megszünteti, a másik részén pedig nem”.

A fideszes politikus álláspontja szerint a főváros vezetése kapkod egy olyan helyzetben, amit saját maga idézett elő, és amit az általuk megrendelt közvélemény-kutatás sem támaszt alá.

Wintermantel Zsolt azt mondta, bízik abban, hogy a budapesti autósok felelősen, egymásra odafigyelve fognak közlekedni, de „ne gondoljuk azt, hogy egyszerű lesz a helyzet”.

Az eseményen a politikai elemzők dolgának nevezte annak megítélését, hogy Karácsony Gergely mostani döntésével a Demokratikus Koalíció „politikai zsarolásának” engedett, vagy meghallgatta Fürjes Balázs és a Fidesz jobbító szándékú javaslatait.

Wintermantel Zsolt az új közlekedési rend kapcsán azt sürgette, hogy térjenek vissza a tervezőasztalhoz és a tárgyalóasztalhoz, és együtt gondolkodjanak Budapest közlekedéséről.

Javaslata szerint vissza kellene térni a Fővárosi Közgyűlés által korábban jelentős számban támogatott, „határozott és világos célokat meghatározó” Budapesti Mobilitási Terv megvalósításához.

Ezeket csak egymásra épülve, a szakma szabályai szerint lehet elérni, nem pedig ad hoc módon, sávok felfestésével – mondta, hozzátéve, hogy elkerülhető lett volna a „fiaskó”, ha a főpolgármester hamarabb meghallja a Fidesz és a szakma javaslatait.

A főpolgármester hétfői bejelentése szerint kompromisszumos megoldás született a nagykörút új forgalmi rendjének ügyében. A Blaha Lujza tér és a Petőfi híd között kétsávos lesz az autós közlekedés és a parkolósávokból alakítanak ki kerékpárutakat. A körút többi szakaszán marad a kétszer egysávos gépjármű-közlekedés, mert ott nem lehet együtt kialakítani a kétszer két sávot és a biciklisávot. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink