Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lemondott Upor László és a Színművészeti teljes szenátusa

Létrehozva:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem sajtótájékoztatót tartott, amelynek első felében az intézmény jelenlegi oktatói és hallgatói mondták el véleményüket és közlendőiket az átalakítás kapcsán.

Upor László, az SZFE rektorhelyettese és Novák Eszter, az SZFE oktatási rektorhelyettese kronologikus sorrendben felolvasták az egyetem átalakítását illető nyári eseményeket. Ezt követően azt az egyetem hallgatói által készített videót vetítették le, amellyel a tények mentén cáfolni kívánták a fenntartó által megfogalmazott állításokat – írja a papageno.hu.

Az egyetem intézeteinek vezetői három-három percben összefoglalták az elért eredményeiket. Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője kiemelte az intézmény 155 éves szellemi tradícióját, annak folyamatosságát, de hozzátette, gellert kapott a tradíció. A hallgatóknak öntudatot, mosolyt és egészséges harci kedvet kívánt, és kiemelte, hogy a tehetség érvényesülését nem lehet politikai erőszakkal befolyásolni.

Novák Eszter felolvasta a szenátusi tagoknak szóló kuratóriumi választ, amely szerint az intézményi alapító okiratot és szmsz-t nem vonják vissza.

Upor László felolvasta a jelenlegi vezetőség – Upor László és Novák Eszter rektorhelyettesek, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László és Balázs Gábor intézetvezetők – és az egyetem választott szenátusának lemondását. 

Hozzátette, addig nem vállalnak vezetői feladatot, amíg az egyetem önrendelkezési jogát nem állítják vissza, de amíg lehet, a hallgatókat nem hagyják magukra. Újságírói kérdésre hozzátette, az oktatói és vezetői tevékenységet különválasztva, csak a vezetői hierarchiáról mondtak le, a szerződést az oktatásra a hallgatóikkal kötötték. Ettől eltérő egyéni oktatói döntések lehetnek.

Novák Eszter két egyszerre sújtó, őket leterítő természeti katasztrófához hasonlította a jelenlegi helyzetet: az egyik katasztrófa a modellváltás és annak következményei, a másik pedig a színházi szakma kettéosztottsága. Elmondta azt is, elvi kérdésből alkotmányos panasszal élnek az egyetemi autonómia megsértésére. Újságírói kérdésre a hallgatói önkormányzat képviselője felidézte, a hallgatók 97%-a szerint fontos a hallgatói kiállás, de azt is hozzátette, ennek módja csak akkor derül ki, amikor sor kerül rá. Az oktatói ellenállásról az egyetem jelenlegi vezetői hangsúlyozták, hogy a nem támasztanak egymással szemben semmiféle elvárásokat.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelkezésre, mely szerint visszavonják dr. Vonderviszt Lajos kancellár kinevezését, Novák Eszter úgy reagált, a kancellár visszahívása technikai dolog, a holnapi nappal új kinevezés lép életbe, és kifejezte reményét, hogy a kancellár szaktudása a garancia arra, hogy az átállás gördülékeny és zökkenőmentes legyen.

A vezetőségnek arról nincs információja, hogy a kuratórium képviselői mikor jelennek meg Vas utcában, a szenátusi ülésre a túl szoros határidőre hivatkozva nem mentek el.

Legnépszerűbb cikkeink