Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Holnaptól akár 1 másodpercen belül megjöhet a fizetés

Létrehozva:

Március eleje óta már működik az azonnali fizetési rendszer, most újabb lehetőség jön. 

Amióta bevezették, azóta használható minden banknál az azonnali fizetési rendszer – írja az Index.  Hivatalosan a 10 millió forint alatti belföldi átutalások a nap 24 órájában és a hét bármely napján 5 másodpercen belül célba érnek. A rendszer indulása utáni három hónap 30 millió átutalásának 30 százaléka éjjel vagy hétvégén történt, vagyis olyan időpontban, amikor korábban a banki zárás miatt nem lehetett volna pénzügyeket intézni, vagy legalább is a pénz csak a következő munkanapon érkezett volna meg.

Az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatójának vlogjából kiderül: az átutalások 92 százaléka az előírtnál rövidebb idő alatt, alig 2 másodperc alatt teljesült. Bartha Lajos elmondta azt is: március óta 55 ezer ügyfél regisztrálta bankjánál mobilszámát vagy e-mailcímét másodlagos azonosítóként. Az azonnali fizetési rendszer másik nagy újdonsága ugyanis az, hogy akár e-mail, telefonszám, adóazonosító jel vagy adószám alapján is lehet pénzt utalni, azaz nem kell megjegyezni a fogadó fél 3×8 számjegyű bankszámlaszámát. Igaz, ez csak akkor működik, ha a másik fél is beregisztrálta bankszámlájához a e-mailcímét vagy más azonosítóját.

A mostantól lehetővé váló új elem, a szupergyors bérkifizetés is csak egy lehetőség, nem kötelező a bankok számára – hívta fel a MNB-re hivatkozva az mfor.hu figyelmét a jegybank. A portál körkérdésére adott banki válaszokból kiderült, hogy mindössze három pénzintézet biztosítja szeptembertől a vállalati kötegelt utalások 5 másodpercen belüli továbbítását. A többség ezt csak későbbre, legkorábban jövő évtől ígérte.

Legnépszerűbb cikkeink