Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A PDSZ követeli a biztonságos munkavégzés lehetőségének megteremtését

Létrehozva:

Tömeges tesztelés az oktatási intézményekben, elegendő védőfelszerelés – többek között ezeket követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az iskolakezdésre.

Öt pontból álló követeléslistát tett közzé közösségi oldalán a pedagógus-szakszervezet. Ezek:

  • Az állam a fenntartón keresztül biztosítson a tanévkezdéskor, a nevelési év kezdetekor, és az alatt rendszeresen, meghatározott protokoll alapján tömeges, ingyenes tesztelést az intézményi dolgozók, valamint a tanulók körében!
  • Gondoskodjon érintésmentes hőmérőkről az intézménybe érkezők beléptetéséhez!
  • Gondoskodjon kellő létszámú napközbeni takarítóról, és gyermekfelügyeletre beosztható, nevelő-oktatómunkát segítő munkatársról!
  • Gondoskodjon az intézményben közalkalmazotti és tanulói jogviszonyban állók számára védőfelszerelésekről (maszkok, gumikesztyűk), valamint az egyéb tárgyi feltételekről!
  • Az oktatásirányítás rendeletben biztosítsa azt a jogot, hogy az intézmény dönthessen arról, hogy részlegesen vagy teljes egészében átáll a digitális munkarendre, ha az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételei az intézményben a jelenlegi működéssel nem állnak fenn.

Mint írják, főként a nagyobb települések, nagy létszámú intézményei vannak kitéve fertőzésveszélynek, amelyek csoport- és osztálylétszámai magasak, közösségi tereik a létszámhoz képest szűkek, és a csoportok elkülönítése nem biztosítható a nyitva tartás teljes időtartama alatt, de minden olyan település intézményei is, amelyekben felütötte fejét a koronavírus-fertőzés.

A szakszervezet aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy szeptember 1-jétől csak úgy lehet belépni az országba, hogy a beérkezőknek két hétre karanténba kell vonulni, vagy egymás után két negatív teszteredményt kell produkálni, és csak azt követően hagyhatják el a karantént. Az országon belül folyamatosan emelkedik a regisztrált aktív fertőzöttek száma, amely immár meghaladta a veszélyhelyzet idején, 2020. április közepén közzétett esetszámot. 

Azok viszont, akik akár egy nappal a tanévkezdés előtt érkeztek haza, nem kötelesek karanténba vonulni, és nem is tesztelik őket, viszont szeptember 1-én megjelennek a köznevelési intézményekben. A napközbeni fertőtlenítésre, takarításra nincs elegendő létszám, ahogy a fokozott gyermekfelügyeletre sem. A termekben, szobákban a minisztérium által kiadott ajánlás szerint maszk viselése nem kötelező, a biztonságos távolság tartása megvalósíthatatlan. A fenntartók nem rendeltek el tömeges tesztelést. Lesznek olyan intézmények, amelyekbe a fertőtlenítőszerek meg sem érkeznek tanévkezdésig, mivel azokat a helyettes államtitkár intézményvezetőknek írt levele szerint augusztus 29. és szeptember 4. között szállítják ki a kormányhivatalokon keresztül.

A szakszervezet szerint nem megoldás az, amit Kásler miniszter állít, hogy csak abban a tanulócsoportban kell áttérni a digitális oktatásra, ahol fertőzött gyermeket találtak.

 

Security Check Required

No Description

 

Legnépszerűbb cikkeink