Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Visszaestek a német vállalatok oroszországi beruházásai

Létrehozva:

Az év első felében jelentősen visszaestek a német vállalatok oroszországi beruházásai a koronavírus-válság miatt – írja az MTI a német-orosz külkereskedelmi kamara, az Außenhandelskammer Russland (AHK) szombati moszkvai beszámolója alapján.

Az AHK szerint az idén jelentősen csökkentek a német vállalatok közvetlen beruházásai a 2018-as és 2019-es rekordévekhez képest, amikor 3,8 és 2,6 milliárd euróra rúgott a beruházások nettó főösszege.

Matthias Schepp, az AHK elnökének elmondása szerint a német vállalatok az idén “több tőkét vontak ki, mint amennyit invesztáltak”. A Bundesbank adatai alapján a március-júniusi negyedévben a német vállalatok 1,1 milliárd euró tőkét vontak ki Oroszországból.

Az AHK nyilvántartása szerint pedig az év első felében 700 millió eurót tett ki a német vállalatok közvetlen nettó oroszországi beruházásainak az összege, ami azonban Matthias Schepp szerint kizárólag a bizakodó évkezdetre vezethető vissza. “Jó évre rendezkedtek be a német vállalatok még az év elején. Aztán jött a koronavírus-válság” – mutatott rá.

“A vállalatok beruházásaikat vagy elnapolták vagy jégre tették. Az elmúlt 20 évben nem volt olyan gyenge második negyedéve a német vállalatok oroszországi beruházásainak, mint a mostani” – fejtette ki az AHK elnöke. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink