Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Több ezres tüntetés volt Washingtonban a rasszizmus ellen

Létrehozva:

Az összegyűltek nemcsak Martin Luther Kingre és a fekete polgárjogi mozgalomra emlékeztek, hanem a nemrégiben rendőri erőszak következtében meghalt vagy megsebesült afroamerikaiakra is.

A pénteki megmozdulást a meggyilkolt polgárjogi harcos, Martin Luther King tiszteletes által 1963. augusztus 28-án szervezett antirasszista menet emlékére tartották. Azon, az amerikai történelmi emlékezet részévé vált rendezvényen mondta el Martin Luther King híres, “Van egy álmom” kezdetű beszédét.

A pénteki demonstrációt – csakúgy, mint az 1963-asat – az amerikai főváros szívében, a Lincoln-emlékműnél tartották. Fő szónoka Al Sharpton tiszteletes – szintén polgárjogi aktivista – volt, de beszédet mondtak más politikusok és aktivisták is. Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje videóüzenetet küldött.

Az összegyűltek nemcsak Martin Luther Kingre és a fekete polgárjogi mozgalomra emlékeztek, hanem a nemrégiben rendőri erőszak következtében meghalt vagy megsebesült afroamerikaiakra is.

Al Sharpton úgy fogalmazott: “az álmodozót megölhettétek, de az álmot nem ölhetitek meg”. Sharpton nehezményezte, hogy Abraham Lincoln elnök – miután 1863-ban aláírta a feketék egyenjogúsításáról szóló nyilatkozatot, és teljes jogú állampolgárságot, földet és egy ökröt ígért minden feketének, ha a polgárháborúban a déliek ellen harcolnak – nem tartotta be az ígéretét. “Soha nem kaptunk teljes jogú állampolgárságot” – állította Sharpton, hozzátéve, hogy kárpótlást sem kaptak a rabszolgasorsért.

Felszólalt a rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd testvére és a héten, szintén rendőri intézkedés közben a wisconsini Kenoshában hátba lőtt, de szerencsére életben maradt Jacob Blake apja is.

A beszédet mondók hangsúlyozták a részvétel fontosságát a november 3-án tartandó elnökválasztáson. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink