Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Követelik a delfinpusztulás okainak kivizsgálását

Létrehozva:

Ezrek tiltakoztak Mauritiuson szombaton a tömeges delfinpusztulás miatt, a katasztrófa okainak kivizsgálását követelték.

A sziget délkeleti partjainál több mint egy hónapja egy zátonyra futott, japán tulajdonú hajóból olaj ömlött a tengerbe. Eddig legalább negyven delfin tetemét találták meg a közelében.

Környezetvédők azt követelték, vizsgálják ki, hogy a delfinek az MV Vakasio nevű teherhajó szerencsétlensége és az azt követő olajömlés miatt múltak-e ki. Egyik tüntető a kormányt elmondásra felszólító táblát vitt.

A kormány megígérte, mindegyik elpusztult tengeri emlőst felboncolják. Az olajömlés kivizsgálására bizottságot állítottak fel.

Az állatorvosok eddig két delfintetemet vizsgáltak meg: az előzetes eredmények szerint sérülések nyomait találták csak rajtuk, olajnyomokat nem. A halászati minisztérium munkatársa, Jasvin Sok Appadu szerint a szerdán és csütörtökön partra vetett 25 delfin boncolási eredményei a napokban várhatók.

A szombaton szintén demonstráló Eco-Sud helyi környezetvédő csoport közleményében azt kérte, hogy a boncolásokon nem kormányzati szervezetek is részt vehessenek, valamint a delfinpusztulás okairól kérjék független szakértők véleményét is.

Legnépszerűbb cikkeink