Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Koránt égettek a tüntetők Svédországban és Norvégiában

Létrehozva:

Égett a Korán, 10-20 tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség.

Engedély nélküli és erőszakba torkolló muszlimellenes tüntetés volt Malmöben. A demonstrálók összecsaptak a rendőrséggel, több rendőr könnyebben megsebesült, és egy időre őrizetbe vettek 10-20 erőszakos tüntetőt. A péntek esti tüntetést a Stram Kurs (Kemény Vonal) dán párt szervezte, és ennek keretében koránégetést is tervezett. A svéd hatóságok nem engedélyezték a tüntetést, de miután a párt vezetője, Rasmus Paludan figyelmen kívül hagyta a tiltást, Lernackenben őrizetbe vették, kitoloncolták, és két évre kitiltották Svédországból. 

Ettől függetlenül este a Paludannal szimpatizálók összesereglettek Malmöben, és elégették a Korán egy példányát. Utána összecsaptak a tüntetést feloszlatni akaró rendőrökkel, randalíroztak, és ennek során sebesült meg több rendőr. Szombaton már nyugodt volt a helyzet a városban, amelynek mintegy 320 ezer lakosa van, és több mint 40 százalékuk bevándorló.

Rasmus Paludan nem először szervezkedett a bevándorlók ellen. Tavaly áprilisban a dán fővárosban a bevándorlásellenes párt hívei felvonulást tartottak, de ellentüntetések is szerveződtek, később pedig összecsapás tört ki a csoportok között. Később a verekedők ellen fellépő rendőröket is támadások érték.

Szombaton a norvég fővárosban is volt muszlimellenes tüntetés és ezzel egy időben ellentüntetés. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a parlament épülete mellé, ahová a demonstrációkat bejelentették. A muszlimellenes csoport egyik női tagja látványosan kitépett több lapot egy Koránból, és leköpte őket. Egy ellentüntetőnek sikerült keresztüljutnia az elválasztó rendőrsorfalak között, és lábon rúgnia a nőt. A rendőrségnek ezután könnygázt és paprikasprayt kellett bevetnie az ellenséges csoport távoltartásához. Négy tüntetőt őrizetbe vettek.

 

Legnépszerűbb cikkeink