Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az USA is aggódik az újságírók üldözése miatt Belaruszban

Létrehozva:

A hatóságok a BBC és a Reuters újságíróit sem kímélték, vissza kellett adniuk az akkreditációs kártyát.

Visszavonták több külföldi médium újságíróinak akkreditációját a fehérorosz hatóságok szombaton – írja az MTI. Anatol Glaz, a minszki külügyminisztérium szóvivője szerint az intézkedést a szélsőségesség- és terrorizmusellenes tárcaközi bizottság ajánlására hozták, azt viszont nem árulta el, pontosan hány újságíró érintett. Több külföldi médium, a BBC, az AFP, a Reuters, az AP, az ARD német televízió és a Deutsche Welle rádió, valamint az amerikai székhelyű Szabadság Rádió több újságírójától is visszavonták a fehéroroszországi működési engedélyt.

Tacjana Melnicsuk az AFP-nek elmondta, hogy bekérették a külügyminisztériumba, ahol közölték vele, hogy visszavonták a BBC tudósítói engedélyét, ugyanígy egy másik kolléganőjének is. Azt is követelték, hogy adja vissza az akkreditációs kártyáját.

Aljakszandr Lukasenka példa nélküli tiltakozással néz szembe: vasárnap újabb nagyszabású tiltakozó megmozdulást szerveznek az ellenzékiek. Az Európai Unió elutasította a választások eredményét, szankciókat készít elő vezető fehérorosz tisztségviselők ellen és felszólította Lukasenkát: folytasson párbeszédet az ellenzékkel. Az államfő viszont elutasít minden engedményt, és a Nyugat által a megbuktatására szervezett összeesküvést emleget.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton ismételten kijelentette, hogy elismeri a választás eredményét, és kétségét fejezte ki, hogy azok közül, akik megkérdőjelezték a választások eredményét, vajon mind tisztességesek-e. Az Egyesült Államok minszki nagykövetsége szombaton nyilatkozatban szólította fel a fehérorosz vezetést, hogy vessen véget az újságírók üldözésének és az internet blokkolásának.

„Aggódunk az újságírók folytatódó üldözése miatt, a független médiumok és ellenzéki internetes oldalak blokkolása, valamint a gyülekezési és a szólásszabadsághoz való jogukat gyakorló békés állampolgárok önkényes őrizetbe vétele miatt” – olvasható a közleményben.

 

Legnépszerűbb cikkeink