Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Sorra dőlnek a járványrekordok Ukrajnában

Létrehozva:

Péntekre megint megdöntötte a korábbi rekordot az egy nap alatt regisztrált új betegek száma 2438 esettel.

Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, péntekre megint megdöntötte a korábbi rekordot az egy nap alatt regisztrált új betegek száma 2438 esettel, velük az eddig azonosított fertőzötteké megközelítette a 114 500-at derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az új betegekkel együtt az igazolt fertőzöttek száma 114 497-re nőtt. Az elhunytak száma is csaknem elérte a korábbi csúcsot: 48 volt előző nap. Velük együtt már 2451-en haltak bele a betegségbe, miközben 55 083-an gyógyultak meg, közülük 866-an az elmúlt napon. A járvány kezdete óta a legtöbb elhunytat, 49-et éppen egy nappal korábban jegyezték fel. Jelenleg 56 963 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1524-gyel nőtt egy nap alatt.

A legtöbb új beteget, 251-et – továbbá kilenc újabb halálos áldozatot – ismét az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből jelentették, a második legtöbbet, 242-t pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből.

A fővárosban az igazolt fertőzöttek száma 12 719-re, az elhunytaké 187-re nőtt.

Az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében 215 új fertőzöttet és hét új halálos áldozatot jegyeztek fel. Velük együtt az azonosított fertőzöttek száma elérte a 13 978-at, az elhunytaké a 381-et.

Kárpátalján az eddig igazolt fertőzöttek száma 7302-re, az elhunytaké – két újabb halálos áldozattal – 254-re nőtt, miközben eddig 3167-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy az elmúlt napon 497 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani, ami szintén új napi rekord. Jelenleg 6544 Covid–19-beteget ápolnak kórházban.

Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 122 kapta el a vírust, körükben már csaknem 11 ezren fertőződtek meg.

Előző nap 41 747 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 21 507 PCR-tesztet és 20 240 antitestszűrést.

Denisz Smihal kormányfő közben pénteken egy online üzleti konferencián közölte, a kormány nem tervezi, hogy ismét szigorú karantént vezet be az országban a járvány második hullámának elérkezése esetén. Szavai szerint marad az adaptív karanténrendszer – ami azt jelenti, hogy régiónként eltérő szabályok vannak érvényben a helyi járványhelyzet alapján –, és így igyekezek lokalizálni a fertőzésgócokat. Smihal biztosított afelől, hogy a kormány törekszik a gazdaság helyreállítására. Kiemelte egyebek mellett, hogy hamarosan kidolgoznak egy 2030-ig szóló hosszú távú fejlesztési stratégiát.

A külföldiek beutazásának tilalmával kapcsolatosan – amely csütörtöktől lépett életbe egy hónapra – közölte, hogy Ukrajna tesz kivételeket, például informatikai szakemberekkel. Változatlanul szabadon beutazhatnak például az országban tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, a nemzetközi és a humanitárius missziók tagjai is – mondta, hozzátéve, hogy a tilalom alóli összes kivételt a kormány hamarosan közzéteszi hivatalos honlapján. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink