Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Róma befelé, London kifelé tart a járványból

Létrehozva:

Nagy-Britanniában 1276 új koronavírus-fertőzést jelentettek pénteken az egy nappal korábbi 1522-vel szemben. A vírus okozta Covid-19 betegségnek kilenc új halálos áldozata volt. Olaszországban ugyanakkor ismét nőtt a fertőzések száma.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter úgy vélte, itt az idő, hogy az emberek visszatérjenek munkahelyeikre. Shapps a londoni székhelyű LBC rádióban pénteken leszögezte: a nyár folyamán mindent megtettek a munkahelyek járvány szempontjából való biztonságossá tételére.

Azt mondta, hogy az otthoni munkavégzés szerepe csökken a tanévkezdettel, valamint hangsúlyozta: sok ember mentális egészségének nem tett jót, hogy a lakásában kellett dolgoznia.

A 190 ezer, összes több mint 7 millió embert foglalkoztató vállalatot képviselő Brit Iparszövetség (CBI) ugyanekkor rámutatott arra, hogy az otthoni munkavégzésre átállt vállalatok miatt a jellemzően dolgozók által használt éttermek és bárok forgalma jelentősen visszaesett, több helyen leépítéseket hajtottak végre. A CBI vezérigazgatója, Carolyn Fairbairn azt mondta, a belvárosok emiatt „szellemvárosokká” váltak.

A CBI részéről kiemelték, hogy a dolgozókat jellemzően munkaidőben kiszolgáló üzletek leállása az egész brit gazdaságra hatással lehet.

Rishi Sunak pénzügyminiszter bejelentette, a kormány október végétől nem fizeti tovább a munka nélkül maradt alkalmazottak bérét. Márciusban London ígéretet tett, hogy a kormány megtéríti a munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének közel 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket.

Olaszországból pénteken 1462 új fertőzést és kilenc halálesetet jelentettek, hárman a korábban gócnak számító Lombardiában haltak meg. Csütörtökön az újonnan regisztrált fertőzöttek száma 1411 volt, a halottak száma öt.

Egyre több a fertőzött azok között, akik szardíniai nyaralásuk során kapták el a vírust. Szardínia egyike azon olasz tartományoknak, ahol saját kontaktkereső rendszert dolgoztak ki.

 

Legnépszerűbb cikkeink