Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Rohamrendőrök oszlattak Minszkben

Létrehozva:

Ismét rohamrendőrök oszlattak tüntetőket péntek este a minszki Függetlenség terén.

A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a fehérorosz rendőrség különleges alakulata (OMON) elkezdte őrizetbe venni a téren tüntető férfiakat, akiket fogolyszállító autóbuszokhoz kísérnek. A sajtó helyszínen lévő munkatársait a tér peremére terelték. Az előző nappal ellentétben most nem állítottak elő újságírókat.

    Az élőláncot alkotó nőket a biztonságiak közrefogták, de egyelőre nem háborgatják őket. A rendvédelmi szervek megjelenésekor a nők énekelni kezdtek. Nem sokkal korábban mintegy ötvenen úgynevezett szolidaritási láncot alkottak. Egyesek kezében virág volt, egy nő pedig a tiltakozások szimbólumává vált, 1995 előtti fehér és piros fehérorosz zászlót lengetett. A fehérorosz sajtó szerint hasonló megmozdulások voltak Minszk több lakónegyedében is.

    A fehérorosz jogvédő szervezetek pénteken közös nyilatkozatban követelték a politikai foglyok és a békés tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon engedését – közölte a Vjaszna-96 (Tavasz-96) nevű jogvédő szervezet által működtetett hírportál.

    Fehéroroszországban huszadik napja ellenzéki tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Lukasenka szerint ezeket a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

Legnépszerűbb cikkeink