Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Rekordmennyiségű videót töröltek a YouTube-ról

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Soha nem látott mennyiségű videót távolított el a YouTube mesterséges intelligenciája 2020 második negyedévében: mintegy 11,5 millió videót törölt a videómegosztó a felületéről. Ez csaknem a duplája az első negyedévben eltávolított mennyiségnek – számol be a hirado.hu.

A 11 millió videót automatikusan távolította el a YouTube, mindössze 380 ezret jelentett YouTube-felhasználó, 170 ezret ún. trusted flagger, vagyis megbízott véleményező, kétezernél alig többet civil szervezet, míg mindössze huszonötöt valamely kormányzati ügynökség.

Az érintett videók nagy részét már jóval azelőtt eltávolították, hogy bárki megnézhette volna: 42 százalékuk nulla nézővel, tulajdonképpen a publikálás pillanatában, 33,7 százalékukat maximum tízfőnyi nézettséggel, míg alig egynegyedüket tíznél több megtekintéssel szedték le a videómegosztóról.

A videók egyharmadát a gyermekek védelme érdekében, mintegy 30 százalékát spammelés miatt, 14,6 százalékát meztelenség vagy szexuális tartalom miatt, 10 százalékot pedig erőszak megjelenítésére való hivatkozással töröltek. 2,1 milliárd kommentet töröltek.

A legtöbb eltávolított videót az Egyesült Államokból posztolták, nagyjából kétmilliót. A sorban a következő ország India, majd Brazília és Indonézia következik. Az első harminc ország rangsorában nem szerepel Magyarország.

Az érintett időszakban csaknem kétmillió egyéni csatornát függesztettek fel végleg, ami egyben a csatornán publikált összes videó törlését is jelenti. A YouTube szerint a koronavírus válaszút elé állította őket, mert el kellett dönteniük, hogy a korábbi működés mentén, de a vírus miatt kevesebb munkavállaló bevonásával próbálják meg érvényesíteni a közösségi alapelveket, ami azt eredményezte volna, hogy kevésbé ellenőrzött a tartalom, vagy inkább mesterséges intelligencia használatával, annak folyamatos tanításával igyekeznek betartatni a közösségi alapelveket. Végül az utóbbi lehetőség mellett döntöttek.

Legnépszerűbb cikkeink