Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Putyin még nem gondolkodik az orosz erők bevetésén Fehéroroszországban 

Létrehozva:

Arról a rendvédelmi tartalékról van szó, amelyet Lukasenka kérésére hozott létre – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov nem árulta el, hogy milyen létszámú és fegyverzetű erőkből áll ez a tartalék, mint ahogy azt sem, hogy a hadsereg vagy a nemzeti gárda egységeiből hozták-e létre. Csak annyit mondott, hogy „meglehetősen ésszerű” nagyságrendről van szó, és a kontingens három részből áll, amelyek végszükség esetén meg tudják akadályozni a szélsőséges fellépést a köztársaság területén.     

„Nagyon fontos tisztában lenni azzal, amit az elnök is aláhúzott: ez egy tartalék, és nincs rá semmilyen szükség, hogy aktiválják, felhasználják. Putyin abból indul ki, hogy semmilyen módon nem kerül alkalmazásra. Mi is abból indulunk ki, hogy olyan szélsőséges helyzettel, amilyet az elnök leírt, Fehéroroszországnak nem kell majd szembenéznie” – hangoztatta a szóvivő.

Putyin csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a Lukasenka kérésére elkülönített „orosz erőket mindaddig nem fogják bevetni, amíg a szélsőséges elemek politikai jelszavakkal takarózva nem lépnek át bizonyos határokat, és nem kezdenek banditizmusba, nem kezdenek el házakat, bankokat felgyújtani, és nem próbálnak meg közigazgatási épületeket elfoglalni”.

Peszkov a szomszédos ország biztonsági erőinek fellépését „nagyon korrektnek” és „nagyon óvatosnak” minősítette, és kérdésre válaszolva kijelentette, hogy „Fehéroroszország rendőrsége nem folytat szélsőséges tevékenységet”. Mint mondta, az erő indokolatlan alkalmazásának eseteit Fehéroroszországnak kell kivizsgálnia, ami nem tartozik Oroszországra.

Azzal kapcsolatban, hogy Putyin „meglehetősen visszafogottnak” minősítette a fehérorosz rendőrség fellépését, a szóvivő azt hangoztatta, hogy „az elnök sohasem nevezi a tömeges megveretést visszafogott reakciónak (.), és sohasem erre gondolt”.

A TASZSZ beszámolója szerint egyébként John Sullivan moszkvai amerikai nagykövet pénteken másfél órán át tárgyalt az orosz külügyminisztériumban. A misszióvezető a megbeszélésről nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink