Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Óvatosságra int a virológus az orosz vakcinával kapcsolatban

Létrehozva:

Rusvai Miklós virológus szerint Magyarország jól döntött, amikor az angol oltóanyagot választotta, és nem például a titokzatos orosz gyártmányt – írja a Bors.

Továbbra sem világos, pontosan milyen alkotóelemekből épül fel az orosz Szputynik V koronavírus-vakcina, amely a világ első késznek mondott oltóanyaga. A Bors most megszólaltatott egy virológust, Rusvai Miklóst, aki közölte: mivel a szer még a kiscsoportos tesztszámot sem érte el, a tudományos közösségeknek fenntartatásai vannak vele kapcsolatban.

Egy oltóanyag készítésekor, magyarázta a professzor, teszteken vizsgálják a szer ártalmatlanságát és hatékonyságát is. Ezek mindegyikén át kell esni, ugyanis ilyenkor derül ki, hogy a vakcinának vannak-e mellékhatásai – tette hozzá Rusvai Miklós.

A virológus arról is beszélt: az orosz vakcinákkal kapcsolatban vannak előítélelek, mert bár nagy általánosságban működnek, néha erős mellékhatásokat okoznak. Mondjuk egy ideig nem tudja az ember megmozdítani a karját” – példálózott Rusvai.

A professzor közölte: a tesztek során derül ki az is, hogy megfelelő immunválasz alakul-e ki a szervezetben a vírus kivédéséhez. “Az orosz esetében a tesztek megkezdése óriási hallgatásba burkolózott, semmilyen eredményről nem adtak ki közleményt. Majd augusztus 11-én bejelentették, hogy hivatalosan is nyilvántartásba vették az oltóanyagot” – mondta Rusvai, aki egyúttal hozzátette azt is, hogy ez még nem vonja kétségbe a szer hatékonyságát.

Rusvai Miklós – függetlenül attól, hogy orosz vakcina is hasonló technológiát használ – jó döntésnek tartja, hogy Magyarország végül az angol vakcinát választotta, és nem például az oroszt.

Legnépszerűbb cikkeink