Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Örül a számvevőszéki elnök, jobban takarítanak meg a családok

Létrehozva:

1500 milliárd forinttal – nőtt a magyar háztartások pénzbeli vagyona.

Egyre megtakarítóbbak a háztartások, erre hívta fel a figyelmet Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Szegeden, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület 10 éves jubileumi konferenciáján – közölte az ÁSZ.

A közleményben felidézik, hogy „Minden családba kellene egy pénzügyminiszter” szavakkal hívta fel a figyelmet Domokos László 2020 áprilisában arra, hogy a koronavírus-járvány negatív gazdasági következményeinek mérséklésében meghatározó a magyar lakosság pénzügyi kitettsége.

A jubileumi konferencián Domokos László rámutatott arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint 2020 második negyedév végére jelentősen – mintegy 1500 milliárd forinttal – nőtt a magyar háztartások pénzbeli vagyona. Ez arra utal, hogy a magyar lakosság a korábbiaknál tudatosabban és megfontoltabban reagált a válságra, megfogadta a tanácsot, és a nehéz körülmények között is fokozottan törekedett a megtakarításra.

Az ÁSZ elnöke kiemelte, rendkívül fontos az új generációk vállalkozási ismereteinek és készségének fejlesztése is, hiszen az innovációtól a munkahelyteremtésig ezek érdemi, jövőt alakító tényezők.

 Az Állami Számvevőszék az elmúlt években társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának ilyen komplex fejlesztését. Az Országgyűlés 2014-ben határozatban ismerte el, illetve támogatta az ÁSZ ez irányú tevékenységét, törekvéseit – írják a közleményben.

Az ÁSZ elnöke bejelentette: 2020-ban a számvevőszék megismétli felmérését, így lehetőség nyílik megismerni a felsőoktatásban tanulók tudásának, attitűdjének, viselkedésének aktuális jellemzőit, különös tekintettel a megváltozott társadalmi, gazdasági, technikai környezetre, és az utóbbi időben a középiskolások számára bevezetett képzési programok hatására.

A kutatásban az Állami Számvevőszék együttműködik a Corvinus Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel, a Szent István Egyetemmel és a Budapesti Metropolitan Egyetemmel. Ehhez a körhöz csatlakozik a szegedi székhelyű Gál Ferenc Egyetem.

Az eseményen erről írt alá szándéknyilatkozatot Domokos László elnök és Kozma Gábor rektor, illetve a fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye részéről Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök – tájékoztatott az Állami Számvevőszék. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink