Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nem indíthat jelöltet az időközin a Jobbik

Létrehozva:

Pedig az a jelölt volt célegyenesben, aki nem sokkal maradt le Koncz Ferenc mögött.

Pénteken helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését a Kúria, amelyben az NVB visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét. A párt a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson indult volna, ahol a motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc helyére választanak képviselőt. A Fidesz a politikus lányát, Koncz Zsófiát indítja, és összeszedte már a szükséges ötszáz aláírást az induláshoz a független Tóth Ádám is, akit az ISZOMM és a Magyar Szolidaritás Mozgalom támogat. A Jobbik azt a Bíró Lászlót tervezte indítani, aki 2014-ben 31,64 százalékot ért el a körzetben, és így második lett Koncz Ferenc mögött. 

A Jobbik augusztus 18-án kérelmezte, hogy vegyék nyilvántartásba. A helyi választási bizottságnak ez sikerült, a Fidesz azonban fellebbezést nyújtott be az NVB-hez, amely hétfőn a korábbi döntést megváltoztatva visszautasította a Jobbik kérelmét, és ezt a döntést hagyta helyben a Kúria is. Az NVB határozata alapján a Jobbik nyilvántartásba vételi kérelmét olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

Jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni az időközi választásra, az ellenzéki pártoknak – amelyek támogatják Bírót – addig kell eldönteniük, hogy a politikus függetlenként vagy másik párt(ok) színeiben induljon-e. A Jobbik közleményében azt írta, a párt nevét „a Fidesz letilthatja a szavazólapról”, de azt senki nem tilthatja meg, hogy jobbikosok kampányoljanak és segítsék győzelemre Bíró Lászlót.

 

Legnépszerűbb cikkeink