Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Merkel szerint a koronavírusnak köze van a klímaváltozáshoz

Létrehozva:

A német kancellár a járvány erősödését várja az őszi-téli hónapokban.

A koronavírus-járvány újra erőteljesebben kihathat az emberek mindennapi életére az őszi és a téli hónapokban – figyelmeztetett Angela Merkel német kancellár éves nyári sajtótájékoztatóján pénteken. Merkel elmondta: a világnak valószínűleg meg kell tanulnia tartósan együtt élni a koronavírussal, ezért nagyobb óvatosságra van szükség.

A kancellár szerint a berlini kormánynak az a célja, hogy megőrizze a munkahelyeket, és a lehetőségekhez mérten lendületben tartsa a gazdaságot. „A gyerekek nem válhatnak a világjárvány veszteseivé, az iskola senkit sem hagyhat lemaradni” – mondta Merkel. Megköszönte a németek eddig tanúsított „értelmes, felelősségteljes és emberséges” magatartását, amelynek segítségével elkerülhetővé vált, hogy Németországban megugorjon a halálesetek száma. Szerinte Berlin nem követett el nagy hibát a járvány kezelése során.

Merkel támogatja, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon, azaz tagjai hagyjanak fel az üvegházhatású gázok kibocsátásával. A kancellár szerint ezt a kibocsátás megadóztatásával kell elérni, mert szerinte az árak emelkedése a változás egyik legnagyobb mozgatója. Azt is elmondta, hogy a klímaváltozás és a koronavírus-járvány között több az összefüggés, mint azt elsőre gondolnánk. „Mindkét kihívás életveszélyes, és mindkettő a fenntartható életforma kialakítására ösztönöz minket” – idézi szavait az MTI.

Arról is beszélt, hogy Oroszország és Németország között a fehérorosz belpolitikai válság és Alekszej Navalnij kormánykritikus orosz aktivista feltételezett megmérgezése miatt feszült a helyzet. Navalnijt egy berlini kórházban kezelik, a kancellár pedig ügyének maradéktalan felderítésére szólított fel.

Legnépszerűbb cikkeink