Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Orosz rendvédelmi tartalék alakult a fehéroroszországi beavatkozásra

Létrehozva:

Putyin Lukasenka  kérésére intézkedett így.

Oroszország tartalékot hozott létre csütörtökön rendvédelmi erőiből, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak. A lépést heves nemzetközi bírálatok érték a többi között a NATO, Lengyelország, illetve a fehérorosz ellenzék részéről is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 24 hírtelevízióban azt mondta, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kérésére intézkedett így. Úgy fogalmazott, kettejük megállapodása szerint a beavatkozás csak akkor történik meg, ha a helyzet ellenőrizhetetlenné válik.

„Nem arról van szó, hogy mi történik Fehéroroszországban, hanem arról, hogy valaki azt akarja, hogy ott valami más történjen. Befolyásolni akarják ezt a folyamatot, és más folyamatokat kierőszakolni, amelyek szerint az ő politikai érdekeiket szolgálják” – fogalmazott az orosz elnök.

A fehérorosz elnök országa belügyeibe való nyílt beavatkozással vádolta meg a hazájával szomszédos országokat, hozzátéve, hogy ezek kormányai „hibrid háborút” folytatnak Minszk ellen.

Lukasenka szerint Fehéroroszország szomszédai az új választások kiírására vonatkozó követelésükkel nyíltan beavatkoznak országa belügyeibe. Megismételte azt a vádat, hogy Lengyelország annektálni akarja a határ menti – lengyel kisebbség által is lakott – Hrodna városát és a Hrodnai területet.Kijelentette, hogy Minszk csapatokat vezényelt a térségbe.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára felszólította Moszkvát, hogy ne avatkozzon be Fehéroroszország belügyeibe.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Putyin bejelentését követően szintén felszólította Moszkvát, hogy azonnal hagyjon fel a fehéroroszországi katonai beavatkozás terveivel.

A fehérorosz ellenzék Koordinációs Tanácsa állásfoglalásában elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy Moszkva bármiféle fegyveres erőt hozzon létre fehéroroszországi bevetés céljából.

Az Európa Tanács vezető tisztségviselői még szerdán nyilvánosságra hozott közleményükben hangsúlyozták, hogy haladéktalanul meg kell indítani egy nemzeti szintű párbeszédet, amely bevonja a civil társadalom egészét, mert csak így lehet békés úton kilábalni a jelenlegi válságból. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink