Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hosszabbodtak a munkanapjaink a karantén alatt

Létrehozva:

Egy felmérés szerint 48,5 perccel többet dolgoztunk naponta, Európa nagy részén pedig maradtak a hosszabb munkanapok.

Az egész világra kiterjedő felmérést végeztek a dolgozói szokásokról a New York Egyetem és a Harvard kutatói – írja a Világgazdaság. A karantén időszaka alatt végzett felmérésből kiderült: egy átlagos munkanap 48,5 perccel tovább tartott, mint a járvány előtt.

A kutatók 21 ezer cég több mint 3,1 millió munkavállalójának e-mailjeit, konferenciahívásait és megbeszéléseinek adatait hasonlították össze két négy hetes időszakban: a karantén alatt, illetve azt megelőzően.

A koronavírus-járvány előremozdította a munkahelyi digitalizációt, rendszeressé váltak az online konferencia-beszélgetések. A munkanapok már a karanténidőszak hivatalos kihirdetése előtt hosszabbodtak, ami a megváltozott munkakörülményekre való felkészülésnek tudható be. Azt még nem lehet kijelenteni, hogy a megváltozott munkavégzési szokások a pandémia előtti szintre mikor térhetnek vissza – idézik Jeff Polzert, a Harvard Egyetem professzorát.

A lap szerint míg néhány amerikai városban az átlagos munkanap hossza a karantén után hamar visszatért a megszokott kerékvágásba, Európa nagy részén és New Yorkban a hosszabb munkanapok megmaradtak a karantén után is. A felmérés megerősíti azt, hogy az otthoni munkavégzés a munkavállalók számára stresszforrást jelent, hiszen a munkahely és otthon határainak elmosódása könnyen vezethet több munkához, kevesebb pihenéshez és kiégéshez.

Legnépszerűbb cikkeink