Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Több ország is közösen hadgyakorlatozik a Földközi-tengeren

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

Közös hadgyakorlat kezdődött Görögország, Ciprus, Franciaország és Olaszország részvételével a Földközi-tenger keleti medencéjében szerdán – közölte az athéni védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a háromnapos légi és tengeri műveletekre Krétától és Ciprustól délre kerül sor.

A Földközi-tenger keleti medencéjében tapasztalt feszültség és instabilitás miatt megsokszorozódtak a tengerjogi viták – emlékeztetett a minisztérium. Az elmúlt években hatalmas földgázmezőkre bukkantak a Földközi-tenger keleti medencéjében, amely a tengeri határok körüli vitákkal párosulva a feszültség kiéleződéséhez vezetett Görögország és Ciprus, illetve Törökország között.

Törökország augusztus 10-én jelent meg Oruc Reis nevű kutatóhajójával és az azt kísérő hadihajókkal a térségben, amelyre válaszul Görögország, illetve szövetségesei is megerősítették katonai jelenlétüket a területen. A görög haditengerészet hétfőn, a török pedig kedden hajtott végre kisebb gyakorlatot Kréta szigetétől délre.

Heiko Maas német külügyminiszter kedden Görögországba és Törökországba utazott, hogy megpróbáljon közvetíteni a két szomszédos ország között, és rábírja őket a párbeszédre. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink