Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Minszk: az ellenzék illegitimnek tartja a kormányt

Létrehozva:

Vitatja az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő által kinevezett új kormány jogállását az ellenzék.

Marija Kolesznyikova, az ellenzéki Koordinációs Tanács egyik elnökségi tagja kedden kifejtette, hogy beiktatása előtt az államfő nem nevezhet ki kormányt, mi több, az alkotmány szerint a kabinet kinevezéséhez kell a képviselőház egyetértése is.

„Ez azt jelenti, hogy az elnöki beiktatás után meg kell kapni a képviselőház beleegyezését, és csak azután alakulhat meg az új kormány” – mondta Kolesznyikova, akit a TASZSZ hírügynökség idézett. Az ellenzéki vezető szerint az államfő törvénysértően nevezte ki a kormányt, ezért a kabinet jogállása vitatott.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztás, amelyen a hivatalos eredmények szerint Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavaztok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksolás hivatalos eredményét.

Augusztus 19-én Lukasenka ismét Roman Holovcsenkát nevezte ki miniszterelnöknek. Korábbi kabinetje minden tagja a helyén maradt. Ekkor Lukasenka hivatalban volt, de még nem tette le a hatodik elnöki ciklusának kezdetét jelentő hivatali esküt.

Az elnökválasztások óta tüntetések és sztrájkok zajlanak az országban. Az ellenzék a múlt héten alakította meg a Koordinációs Tanácsot, a hatóságok pedig azonnal bűntetőügyet indította a testület megalakítása miatt azzal a gyanúval, hogy államellenes tevékenységet végez. Kedden egy minszki bíróság tíznapos letartóztatásba helyezte a tanács két tagját, Szjarhej Dileuszkit és Olha Kovalkovát, és tanúként hallgatott ki egy harmadik elnökségi tagot, Paval Latuskát. Az állami nyomozó hatóság szerdára beidézte Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írót is, aki ugyancsak tagja a Koordinációs Tanács elnökségének.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink