Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ketten meghaltak, amikor lövöldözni kezdtek az amerikai tüntetők

Létrehozva:

Kettőre emelkedett a Wisconsin állambeli Kenoshában tüntetők között kitört lövöldözés halálos áldozatainak száma, egy embert kórházban ápolnak, állapota súlyos, de nem életveszélyes – jelentette szerdán a város rendőrsége.

A történteket rögzítő felvételek a közösségi médiára is felkerültek, ezeken az látható, amint a lövöldözés után az emberek rárontanak egy puskával hadonászó férfira, míg a háttérben további fegyverropogás hallható.

A zavargások vasárnap este kezdődtek, miután a városban két rendőr egyelőre tisztázatlan körülmények között többször hátba lőtte a 29 éves afroamerikai Jacob Blake-et. A férfit még vasárnap megoperálták, a kórház jelentése szerint állapota stabil, azonban nem tudni, hogy képes lesz-e járni.

Kenoshában vasárnaptól éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, Tony Evers, Wisconsin állam demokrata párti kormányzója a városba vezényelte a Nemzeti Gárdát is. A Black Lives Matter (A fekete életek is számítanak) mozgalom helyi vezetője, Clyde McLemore kedden újságíróknak azt mondta: a demonstrációt addig folytatják, amíg a rendőröket bíróság elé nem állítják.

Blake édesanyja arra kérte a tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

Kedden ismét tüntettek a portlandi polgármesteri hivatal épülete előtt, a helyi rendőrség Twitteren zavargásnak minősítette a demonstrációkat, és nem zárta ki a könnygáz bevetését sem.

Donald Trump amerikai elnök júliusban szövetségi rendfenntartó erőket vezényelt Portlandbe, hogy véget vessenek a gyakran erőszakba torkolló demonstrációknak.

Pénteken Trump őrültségnek nevezte a megmozdulásokat, és azzal vádolta a demokrata párti vezetőket, hogy az általuk vezetett városokban hagyták elharapózni a káoszt.

A rendőri erőszak és a rasszizmus elleni tüntetések azt követően indultak el az Egyesült Államokban, hogy májusban Minneapolisban rendőri erőszak áldozata lett George Floyd, afroamerikai férfi. Floydot négy rendőr igazoltatás közben a földre teperte, és egyikük percekig térdelt a nyakán annak ellenére, hogy a férfi többször jelezte: nem kap levegőt. Floydot kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni.

Legnépszerűbb cikkeink