Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Folytatódik az amerikai-kínai kereskedelmi háború

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pikist

Az amerikai pénzügyminisztérium kedden szankciókkal sújtott egy fentanillal kereskedő kínait és azt a hongkongi székhelyű vállalatot, amelynek az igazgatója.

Tao-tao Csang vegyészt az amerikai kormányzat azzal vádolja, hogy illegálisan rendszeresen fentanilt szállított az Egyesült Államokba, és az ehhez kapcsolódó pénzügyi tranzakciókat az általa irányított Allyrose Technology nevű vállalaton keresztül bonyolította le.

A büntetőintézkedések értelmében mind Csang, mind az Allyrose fellelhető amerikai vagyonát befagyasztják, és amerikai állampolgároknak és cégeknek – szintén szankciók terhe mellett – megtiltják az üzleti kapcsolatot velük.

A fentanil opioid tartalmú szintetikus kábítószer, amelyet kizárólag orvosi kezelés során, erős fájdalmak csillapítására használnak. Szakemberek szerint olcsóbb, de helytelen használat esetén sokkal veszélyesebb a heroinnál.

Az Egyesült Államokat sújtó opiátválságban a fentanilnak kiemelkedő szerepe van. Egyedül 2017-ben 28 ezer amerikai halt meg fentanil fogyasztása miatt. A legtöbb fentanil Kínából érkezik az Egyesült Államokba.

Donald Trump amerikai elnök korábban többször is azzal vádolta meg Kínát, hogy nem tesz semmit a fentanil illegális kereskedelme ellen. A vádat Peking mindahányszor visszautasította.

A kedden hozott szankciókkal egyidejűleg Justin Muzinich amerikai pénzügyminiszter-helyettes közleményben szögezte le, hogy „az Egyesült Államok változatlanul elkötelezett, hogy megvédje a sérülékeny amerikai állampolgárokat e halálos kábítószerrel házalóktól”.

A Közel-Keleten tárgyaló Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szintén közleményt adott ki az ügyben. Az amerikai diplomácia vezetője felszólította Pekinget, hogy gyorsítsa fel erőfeszítéseit „vegyiparának szabályozására és a nemzetközi feketepiacon megjelenő szereplők felforgató tevékenységének csökkentésére”.

Pompeo leszögezte azt is: az amerikai kormányzat „a továbbiakban is keresi az együttműködést Kínával e fenyegető szállítmányok feltartóztatására”.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink