Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több ezer ember tesztje lett tévesen pozitív Svédországban

Létrehozva:

A kínai teszt a náthát is koronavírusnak mutatta.

Svédországban 3700 ember koronavírusteszt-eredménye lett tévesen pozitív, a hiba kis mértékben megjelent az ország járványügyi statisztikájában is – jelentette be kedden a skandináv ország egészségügyi hatósága.

A tájékoztatás szerint a kínai BGI Csoport gyártotta kereskedelmi gyorstesztek elsősorban azoknál mutattak pozitív eredményt, akik enyhe, a koronavírusra is jellemző tüneteket produkáltak. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a tesztek nem tudnak különbséget tenni alacsony víruskoncentrációjú minták és vírust nem tartalmazó minták között.

Az országban a keddi adatok szerint mintegy 86 900 igazolt fertőzöttről tudnak, a vírus okozta Covid–19 betegségbe 5814-en haltak bele.

Karin Tegmark Wisell, a svéd közegészségügyi hatóság mikrobiológiai csoportjának vezetője hozzátette, a kínai vállalat több más országba is szállított a tesztekből.

A cég egyike azon kínai vállalatoknak, amelyet Washington korábban feketelistára tett, mert azzal gyanúsítja, hogy részt vesz Pekingnek az ujgur kisebbségekkel szembeni jogsértő bánásmódjában. A járvány kitörése után az Egyesült Államok és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mindazonáltal jóváhagyta az általuk gyártott tesztek engedélyezését vészhelyzet esetén. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink