Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nő a cukorbeteg gyerekek száma

Létrehozva:

Erre a szakértők egy jótékonysági táboroztatás ismertetésekor mutattak rá.

A Jónak lenni jó! kampányban összesen 130 millió forint adomány gyűlt össze. 750 cukorbeteg gyerek táboroztatására volt elég a közmédia kezdeményezése alatt összegyűlt adomány. A 2018. decemberi adománynapnak köszönhetően mintegy 130 millió forint gyűlt össze, a táborokat pedig tavaly és idén szervezték.

Magyarországon négyezer 1-es típusú cukorbeteg gyerek él, az akció célja pedig az volt, hogy ezek a fiatalok minél több élményhez és különleges nyári vakációhoz jussanak – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

Darabánt Judit, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kommunikációs igazgatója elmondta: ezeket a speciális táborokat a diabetológiában jártas szervezetek, egészségügyi intézmények szervezik. A táborok napközis és ottalvós típusúak.

Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság (MDT) elnöke szerint fokozatosan emelkedik a diabéteszes gyerekek száma, különösen a négyéves kor alattiak esetében. Az 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegségben szenvedő gyerekek és szüleik számára a betegség jelentős teher, ezért is fontosak ezek a táborok, ahová el merik engedni a gyerekeket, mert itt minden biztosított az ellátásukra, diabetológus, dietetikus, szakápolók vannak mellettük, és gyakran a szülők is velük tartanak.

Legnépszerűbb cikkeink