Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Washington nem fog beavatkozni a fehérorosz ügyekbe

Létrehozva:

Erről Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes Vilniusban tett látogatásán beszélt.

„Az Egyesült Államok nem tudja és nem is fogja a fehérorosz fejleményeket meghatározni. Ez a fehérorosz nép joga” – hangoztatta Biegun. Ugyanakkor kijelentette, hogy Washington elítéli a békés tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot, és felszólította a minszki vezetést a politikai foglyok szabadon engedésére. „Azon az állásponton vagyunk, hogy a legjobb, amit tehetünk az, hogy támogatjuk a fehérorosz népet. Azonban végtére rajta múlik, hogy saját kezébe vegye jövőjét és mi ezt tiszteletben fogjuk tartani” – tette hozzá az amerikai diplomata.

„Lehetőségem nyílt Cihanouszkajával találkozni. Lenyűgöző személyiség, és látom, miért annyira népszerű hazájában” – mondta Biegun az ellenzék vezetőjéről, Szvjatlana Cihanouszkajáról, akivel Vilniusban megbeszélést folytatott.

„A találkozó célja az volt, hogy meghallgassuk, mit gondol a fehérorosz nép és lássuk, mit fog tenni, hogy megszerezze az önrendelkezéshez való jogot” – fogalmazott Biegun.

Cihanouszkaja közleményében köszönte meg a fehérorosz népnek nyújtott amerikai támogatást. Mindemellett ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tartsák tiszteletben Fehéroroszország területi épségét és szuverenitását.

Biegun beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok nem látja jelét annak, hogy Oroszország katonai intervenciót tervezne a szomszédos országban. Egy ilyen lépés „a legkevésbé sem lenne kívánatos” – hangsúlyozta. „Ugyanakkor nincs bizonyítékunk erre, ami néhány általunk hallott nyilatkozaton túlmutatna” – tette hozzá. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink