Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Többen is meghaltak a Fülöp-szigeteki robbantásokban

Létrehozva:

Felrobbantottak két pokolgépet hétfőn a Fülöp-szigetek déli részén, tíz ember meghalt és sokan megsebesültek – közölték a helyi hatóságok.

A hadsereg és a rendőrség tájékoztatása szerint az első robbantás hétfő délben történt a Sulu tartománybeli Jolo város központi terén, egy középület előtt. A település ezer kilométerre délre fekszik a délkelet-ázsiai ország fővárosától, Manilától. A vizsgálatok első eredménye szerint a házilag gyártott robbanószerkezetet egy motorkerékpáron helyezték el. A robbanásban öt katona és több civil meghalt, több tucat ember, köztük 16 katona megsebesült.

Egy órával később, miközben a területen a biztonságiak még az első robbanás helyszínén vizsgálódtak, a szomszédos utcában, egy bank előtt lépett működésbe egy másik robbanószerkezet.

A rendőrség tűzszerészei, további pokolgépektől tartva, átfésülték a területet. A szigetország déli részén tevékenykedik az Abu Sayyaf terrorszervezet, kegyetlenségükről hírhedt harcosai leginkább Basilan és Sulu szigetén aktívak. Sok fegyveresük hűséget fogadott az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek is. A hétfői merényleteket egy héttel azt követően követték el, hogy megadta magát a hatóságoknak egy terroristavezér, akit összefüggésbe hoztak két kanadai és egy malajziai túsz lefejezésével. Anduljihad Susukan az Abu Sayyaf iszlamista csoport parancsnoka volt, és egy összecsapásban megsebesült Sulu tartományban. Ezt követően feladta magát. A férfit legalább 23 rendbeli gyilkossággal, hatrendbeli gyilkossági kísérlettel és ötrendbeli emberrablással vádolják.

A Fülöp-szigeteki hadsereg évek óta harcol az iszlamista csoporttal, amelyet a délkelet-ázsiai ország és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tart nyilván.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink