Connect with us

Nagyvilág

Navalnijt rendőrök védik a német kórházban

Létrehozva:

Míg az oroszok azt sugallják, hogy az orosz ellenzéki politikus saját magát mérgezte meg, a németek szerint az Alekszej Navalnij elleni támadást az egész világ komolyan veszi és biztosan nem ő maga áll a háttérben.

Rendőri védelemre szorul Berlinben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, mert valószínűleg megmérgezték a hazájában – mondta a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn.

Steffen Seibert az RT orosz hírtelevízió tudósítójának azon felvetésére, hogy Navalnij „súlyosan megmérgezte magát”, kiemelte: „a gyanú nem arra irányul, hogy Navalnij úr súlyos mérgezést okozott saját magának, hanem arra, hogy valaki súlyosan megmérgezte, amire sajnálatos módon van néhány példa a közelmúlt orosz történelmében”.

Mint mondta, „az egész világ komolyan veszi ezt a gyanút”, és a német kormány is azon az állásponton van, hogy valószínűleg mérgezéses támadást követtek el Alekszej Navalnij ellen Oroszországban, és ezért gondoskodni kell rendőri védelméről berlini gyógykezelése során.

Seibert hangsúlyozta, hogy Navalnij nem a szövetségi kormány vendégeként tartózkodik Berlinben, és a német fővárosba szállítását sem Angela Merkel kormánya szervezte – a kancellár korábban csupán arról szólt, hogy a kormány a család kérésére humanitárius okból hajlandó lehetővé tenni az orosz ellenzéki politikus Németországba szállítását.

Alekszej Navalnijt a berlini Charité egyetemi klinikán vizsgálják. Állapotáról várhatóan még hétfőn tájékoztatnak. A kómában lévő orosz politikus védelméről a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) gondoskodik.

Ismeretes, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, s hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. Szombat hajnalban a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították.

Legnépszerűbb cikkeink