Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egy felmérés szerint a zöldövezetben felnőtt gyerekek IQ-ja magasabb

Létrehozva:

Forrás: Pixabay

A kutatás azt is kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik zöld környezetben nőnek fel, magasabb intelligenciával és kevesebb magatartási problémával rendelkeznek – írja a The Guardian.

Több mint 600 10 és 15 év közötti gyereket vizsgáltak, és kimutatták, hogy a zöld környezet 3%-os növekedése 2,6 ponttal növeli az IQ-t. Ez a hatás mind a gazdag, mind a szegény területeken egyaránt megfigyelhető.

Az, hogy mi ennek az ok, még nem egészen világos. Úgy gondolják, összefüggésben lehet az alacsonyabb steresszinttel, a csendes környezettel, és azzal, hogy a gyerekek többet játszanak és több társasági interakcióban vesznek részt. Az eddigi kutatások is kimuatátták már, hogy a zöld terület hozzájárul a gyerekek kognitív fejlődéséhez, ám az az első kutatás, ami kifejezetten az IQ-ra fókuszál.

A kutatást, melyet a Plos Medicine című folyóiratban közölt cikk mutat be, a belgiumi Hasselt Egyetemen végezték. Tim Nawrot, az egyetem környezetvédelmi epidemiológiai professzora kihangsúlyozta, hogy a várostervezéskor elsőbbséget kéne élveznie a zöldövezetek kialakításának, hiszen az valódi értékkel bír és ideális környezetet teremt a gyermekek fejlődéséhez.

Legnépszerűbb cikkeink