Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tüntetők tucatjait tartóztatták le Jeruzsálemben

Létrehozva:

Tízezrek vonultak az utcára szombat este, hogy tüntessenek Netanjahu politikája ellen.

Rendőri erőszakkal és több tucat letartóztatással ért véget a tízezres, Benjámin Netanjahu elleni szombat esti tiltakozás Jeruzsálemben. A miniszterelnök rezidenciájánál több mint tízezer demonstráló követelte távozását az utóbbi kilenc héten rendszeressé vált szombat esti tömegtüntetésen, a rendőrség pedig ezúttal szokatlanul erőszakosan oszlatott – írja az MTI.

A hatóságok szerint az a mintegy ezerötszáz tiltakozó viselkedett erőszakosan, aki engedély nélkül is megtartotta előre meghirdetett menetét a város bejáratánál található Húrok hídjától a Balfour utcai rezidenciáig. Az este folyamán törvénytelennek nyilvánították és feloszlatták a már hagyománnyá vált sokezres tüntetést. Az oszlatás során a ynet hírportál szerint legalább 33 demonstrálót letartóztattak.

Országszerte több mint háromszáz helyszínen tüntettek a „fekete zászlós mozgalom” szervezésében: a kereszteződésekben és autópályák fölötti hidakon, valamint mintegy ezren Netanjahu cezareai villájánál, ahol a hétvégéit tölti. A tiltakozók elsősorban a korrupciós vádak miatt támadják a csalás, megvesztegetés és hivatali visszaélés miatt bíróság elé került miniszterelnököt, és a koronavírus-járvány második hullámának kezelésével is elégedetlenek. Jelenleg 22 463 aktív vírushordozót tart nyilván az egészségügyi minisztérium. A járvány miatti intézkedések súlyos gazdasági válságot okoztak, a munkanélküliség több mint 20 százalékos.

Netanjahu elítélte az ellene zajló tüntetéseket, a médiát pedig az elégedetlenség ösztönzésével vádolja. A kormányfő szerint Izrael gazdasága jobb helyzetben van más fejlett országokénál.

Legnépszerűbb cikkeink