Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Gerincsebész: könnyebbnek kellene lennie az iskolatáskának

Létrehozva:

Az alsósoknál sokszor meghaladja a táska súlya a gyerek súlyának egyötödét.

Csökkenteni kellene az iskolatáska súlyát – mondta Lazáry Áron, a Semmelweis Egyetem gerincgyógyászati tanszéki csoportjának vezetője az M1-en. Lazáry szerint a szülők többsége már tudatosan vásárol kétpántos táskát, ami szimmetrikusan terheli a törzset, esetleg van benne olyan deréktámasz, ami segít abban, hogy ergonomikusan feküdjön fel a hátra. Hozzátette: a kétpántosnál is figyelni kell, hogy a pántok hossza egyforma legyen, azok egyformán terheljék a törzset.

Az iskolatáska súlya az alsó tagozatosoknál sokszor meghaladja a gyermek testsúlyának 20 százalékát. Lazáry szerint ezt csökkenteni kellene, saját súlya 10 százalékánál többet senkinek sem kellene cipelnie, ami egy kisiskolásnál 2-3 kilót jelent. A szakértő kitért egy ezer magyar iskolás bevonásával készített felmérésükre, ami szerint a gyerekek több mint 12 százalékának volt már több napig tartó gerincfájdalma. Hozzátette: 7-12 éves kor között a fiatalok 25-30 százaléka számolt be arról, hogy fájt már a dereka, háta vagy nyaka.

Magyarországon a gerincgyógyászati társaság a kilencvenes évek elejére kifejlesztett egy iskolai gerincegészség-védő programot, ami a testnevelésórába beilleszthető. Elmondta: a gerinc az egész élet során fejleszthető, ha hetente két-három alkalommal sportolunk, tornázunk, már pár hét után érezhetjük jótékony hatását.

Legnépszerűbb cikkeink