Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bűnözők is vásárolhattak ciprusi állampolgárságot

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Kiknek jelentett menekülési lehetőséget a ciprusi letelepedési program?

Tényfeltáró cikksorozatot kezdett az Al Jazeera a ciprusi állampolgársági programról. Ciprusban az elmúlt években bárki kaphatott állampolgárságot, aki legalább 2,15 millió eurót (755 millió forintot) befektetett helyben, és büntetlen előéletű – legalábbis a szabály így szólt. Az Al Jazeera által megszerzett dokumentumok szerint azonban a büntetlen előéletet nem vették kellően komolyan, az állampolgárságot pedig olyanok is megkapták, akik nemzetközi körözés alatt álltak.

Az 1400 dokumentum az Európai Unió biztonsági rendszerének súlyos hiányosságaira világít rá. Az oknyomozó újságírók a 2017 és 2019 közötti időszakot vizsgálták, és összesen 2500 nevet átfésülve azt találták: sok kérelmet úgy fogadtak el, hogy az igénylő nem felelt meg Ciprus állampolgárságra vonatkozó szabályainak. A ciprusi, EU-s állampolgárság nem csak a tagállamok közötti utazásra jogosít, hanem munkavállalásra, tartózkodásra, bankszámla nyitására is.

Ciprus az évek során több mint 7 milliárd eurót (2457 milliárd forintot) söpört be az ún. arany útlevél programmal. Sven Giegold, az Európai Parlament képviselője szerint az állampolgárság nem lehet eladó, nem lehet áruba bocsájtani, az Al Jazeera riportjában feltártakat pedig az EU komoly biztonsági kockázataként értékelte.

A vizsgált időszakban 74 országból érkeztek kérelmek, a legtöbb Oroszországból, Kínából és Ukrajnából. Legalább ezer befolyásos orosz vásárolt útlevelet és bebocsátást az EU-ba, köztük sok, Putyinhoz közel álló üzletember is. 500 kínai állampolgár kérelmét is befogadták. Legalább 30 kérvényező rendelkezett büntetett előélettel, vagy vádemelés előtt álltak, vagy nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellenük. 40 korábbi állami és politikai vezető pedig vesztegetés vagy pénzmosás miatt nem kaphatott volna útlevelet.

Például, Mikola Zlocsevszkijt, az ukrán Burisma energiacég tulajdonosát egy hat millió dollár értékű vesztegetési üggyel hozták összefüggésbe, és korrupció miatt is vizsgálódnak ellene, mégis megkapta a ciprusi útlevelet. Hasonlóan menekült el az orosz hatóságok elől Nyikolaj Gornovszkij, a Gazprom egyik leányvállalatának korábbi tulajdonosa. A kínai Li Jiadong 2018 -ban kapta meg is ciprusi útlevelet, amikor pedig két évvel később kiderült róla, hogy 100 millió dollár értékű kriptovalutát lopott el észak-koreai hackerek segítségével, a ciprusi kormány nem vonta meg tőle az állampolgárságot.

A ciprusi kormány 2019 májusában szigorított a Ciprusi Befektetési Program feltételein, ezért a nemzetközi körözés alatt álló, vagy már elítélt emberek által benyújtott kérvényeket nem fogadják el. Júliusban a ciprusi parlament egy olyan törvényt fogadott el, miszerint az állam elveheti az állampolgárságot, ha valaki a megszerzését követő 10 évben súlyos bűncselekményt követ el, vagy felkerül az Interpol körözési listájára. Ciprus azt ígérte, átvizsgálja a kiadott útleveleket, és emiatt akár harmincan is elveszíthetik az állampolgárságukat.

Az Al Jazeera a következő napokban további befolyásos emberek neveit hozza nyilvánosságra, akik ciprusi állampolgárságot kaptak.

Legnépszerűbb cikkeink