Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Navalnij saját orvosa ragaszkodik ahhoz, hogy mérgezés történt

Létrehozva:

Azt állítja, azért nem engedik külföldre szállítani a politikust, hogy kiürüljön a szervezetéből a toxin. Navalnij felesége Putyintól követeli az engedélyt.

Murahovszkij főorvos péntek délelőtt azt mondta, hogy nem találtak toxint Alekszej Navalnij szervezetében, akinek állapota javult, de nem elég stabil. Moszkvai és omszki orvosok konzíliuma arra a döntésre jutott, egyelőre nem szabad elszállítani a kórházból, hogy Németországban kezeljék.

Kalinyicsenko helyettes főorvos szerint az egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy a légiszállítás közben fellépő légnyomáskülönbség romlást idézne elő Navalnij állapotában.

A politikus felesége, Julija Navalnaja hangot adott gyanújának, hogy a politikust azért nem engedik Németországba elszállítani, hogy a szervezetéből kiürüljenek a méreganyagok. A család ragaszkodik a külföldi gyógykezeléshez, mert nem bízik meg az orosz egészségügyi rendszerben, így az omszki mentőkórházban sem, amelynek

főorvosa a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja.

Navalnaja pénteken a Twitteren is megosztott levélben személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordult azzal a „hivatalos követeléssel”, hogy engedélyezze súlyos állapotban lévő férje haladéktalan átszállítását Németországba. Anasztaszija Vasziljeva, Navalnij kezelőorvosa a Twitteren kétségbe vonta az Omszkban megállapított diagnózist.

„Anyagcserezavar rengeteg betegség esetén lehet. Ez egy állapot, nem pedig diagnózis. A cukorszint esése sem diagnózis. Mellesleg a cukra tegnap normális volt” – írta doktornő.

Ragaszkodott korábbi álláspontjához, amely szerint mérgezés történt. A kórház álláspontját

„aljas fogalomcserének”

minősítette. Vasziljeva Navalnajához hasonlóan azzal gyanúsította meg a kórházat, hogy a méreganyagok kiürülése érdekében húzza az időt.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy a Kreml beavatkozott-e Navalnij elszállításának ügyébe, újságíróknak Moszkvában azt mondta, hogy ebben az ügyben a kezelőorvos hivatott dönteni.

„A Kreml nem foglalkozik páciensek gyógyításával. Mi nem vagyunk orvosok” – hangoztatta a szóvivő, még Navalnaja levelének közzététele előtt. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink