Connect with us

Nagyvilág

Lukasenka elismerte, hogy ő távolíttatta el az országból Cihanouszkaját

Létrehozva:

A belarusz elnök továbbra sem hajlandó tárgyalni az ellenzékkel az új választásról.

Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki elnökjelölt reményét fejezte ki pénteken, hogy a minszki vezetés meghallja a nép hangját; szerinte a polgárok azt akarják, hogy új, szabad és igazságos elnökválasztásokat tartsanak az országban. Cihanouszkaja a litván fővárosban, Vilniusban tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. Aljakszandr Lukasenka államfő leszögezte, hogy nem hajlandó tárgyalni az ellenzékkel.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy minden országnak tiszteletben kell tartania Fehéroroszország szuverenitását. Hozzátette, hogy Oroszország egyelőre nem próbálta felvenni vele a kapcsolatot. Azt is mondta, hogy akkor tér vissza hazájába, amikor ezt biztonságosnak érzi.

Cihanouszkaja arról beszélt, hogy minden békés tüntetést támogat, és reménykedik abban, hogy

létrejön a párbeszéd a fehérorosz nép és a hatóságok között az új választások megtartása érdekében.

„Nagyon remélem, hogy a józan ész felülkerekedik, hogy a nép hangját meghallják, a hatóságok a párbeszédet választják és megtartják az új, igazságos választást” – mondta Cihanouszkaja, és leszögezte, hogy az erőszaknak véget kell vetni, a politikai foglyokat szabadon kell engedni.

Az ellenzéki vezető közben pénteken újabb videóüzenetében felszólította a nagy fehérorosz gyárak dolgozóit, hogy folytassák és szélesítsék a sztrájkot, mert – mint fogalmazott – tőlük, az ő egységüktől és határozottságuktól függ Fehéroroszország jövője, amely egyben a gyerekeik jövőjét is jelenti.

Uladzimir Andrejcsenka, a parlament alsóházának elnöke pénteken tévéinterjújában kijelentette, hogy a képviselők hajlandóak a párbeszédre minden politikai erővel és minden polgárral az országban tapasztalható ellentmondások feloldása érdekében. A legfontosabb szerinte a stabilitás megőrzése, a törvények és az alkotmány betartása.

Aljakszandr Lukasenka államfő részéről azonban a párbeszédre való hajlandóság egyelőre nem tapasztalható. Sőt pénteken a Dzerzsinszkij agroipari vállalatnál tett látogatásán kereken

elutasította a párbeszédet az ellenzéki erőkkel, és közölte, hogy kizárólag a munkáskollektívákkal hajlandó tárgyalni.

Megjegyezte, hogy az ellenzék eleinte a szavazatok újraszámlálását követelte, most pedig felhagyott ezzel és új választásokat követel. „Értik, hogy nyolcvan százaléknyit (a szavazatoknak) nem lehet meghamisítani” – tette hozzá.

Lukasenka fogadkozott, hogy a következő napokban rendezni fogja az országban kialakult helyzetet, de hadiállapotot nem fog bevezetni. A helyzet átpolitizált, de szerinte nem kell katasztrofálisnak tekinteni. Nem engedhető meg az ország lerombolása – tette hozzá az államfő, akit a Belta fehérorosz hírügynökség idézett.

Lukasenka leszögezte, hogy mindent megtesz az ország stabilizálásáért és nem fogja eltűrni a rendőrök elleni támadásokat. Mint fogalmazott: azt jár a fejében, hogy az emberek őt fogják átkozni, amiért – miközben megválasztották – nem védte meg őket. „Elítélnek engem maguk vagy sem, de amíg én vagyok az elnök, kemény politikát fogok folytatni a helyzet stabilizálásáért az országban” – szögezte le Lukasenka, és az Egyesült Államokat, valamint Európát vádolta a zavargások megszervezésével. Szerinte a Nyugat Oroszország ellenében akarja felhasználni Fehéroroszországot és el akarja szakítani az ország egy részét, Grodno térségét. „Nemrég már kitették a lengyel zászlókat” – mondta az államfő és hozzátette: odautazik, hogy személyesen szemügyre vegye az ottani helyzetet.

Az államfő azt állította,

ő maga segítette Cihanouszkaját abban, hogy külföldre utazhasson, és ez az ő kérésére történt.

„Ő egy normális asszony, szereti a gyerekeit, de a tűzbe dobták és most a parázson lépked. Megtévesztette, ujja köré csavarta a (litván) külügyminisztérium, a szakszolgálatok” – mondta az államfő.

Közben a fehérorosz ellenzék arra készül, hogy pénteken és a hétvégén is folytatja a tüntetéseket. Aljakszandra Konjuk főügyész arra figyelmeztetett, hogy akár büntetőjogi felelősségre is vonhatók azok, akik részt vesznek a hatóságok által nem engedélyezett, így törvénytelennek minősülő rendezvényeken. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink