Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szemerédi Endre matematikus kapta az idei Szent István-rendet

Létrehozva:

Az Abel- és Széchenyi-díjas matematikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotábanOrbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében adta át a díjat.

A Szent István-rend a magyar nemzet tiszteletének legrangosabb kifejezése – hangoztatta Áder. Mint mondta, azért vagyunk itt, hogy tisztelettel adózzunk Szemerédi Endre teljesítménye, a matematika tudományában elért korszakalkotó eredményei előtt, amivel jelentős mértékben öregbítette Magyarország jó hírét.

A matematikust méltatva az államfő úgy fogalmazott, hogy Szemerédi Endre karrierjéhez, a nemzetközi állásajánlatokhoz, a legjobb egyetemeken folytatott kutatáshoz, a saját és a társakkal publikált cikkeihez, a kortársak tiszteletteljes elismeréséhez a véletlennél sokkal több kellett. Szükség volt hozzá eltökéltségre, szorgalomra, teljesítményre és hitre, valamint a válaszok elszánt keresésére – fűzte hozzá.

„Ön matematikai értelemben bebizonyította, hogy a káosz feldarabolható rendezett részekre. Vagyis a legnagyobb bizonytalanságban is mindig van valamennyi bizonyosság. A matematika ott van mindenütt. A természetben és a társadalmi kapcsolatokban” – fogalmazott a köztársasági elnök, aki Szemerédi Endrét a matematika szupersztárjának, példaképnek, iskolateremtő tudósnak nevezte. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink