Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Egyesülne a három magyar párt Szlovákiában

Létrehozva:

Hátha úgy sikerül bejutniuk a parlamentbe végre.

Szándéknyilatkozatot írtak alá az egységes felvidéki magyar érdekképviselet létrehozásáról a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői Révkomáromban csütörtökön.

Az új egyesített magyar párt létrehozásáról két héttel korábban született meg a megegyezés a három politikai csoportosulás között.

A révkomáromi Tiszti Pavilonban aláírt dokumentum a “Viribus Unitis/Egyesült Erővel – Komáromi nyilatkozat” nevet kapta. Annak aláírói egyebek mellett leszögezik: tudatosítják, hogy a felvidéki magyar közösség jövője, jogainak bővítése és az általuk lakott régiók fejlődése csak erős magyar érdekképviselettel és társadalmi összefogással biztosítható.

Ennek alapján pedig kijelentik: “egy, de sokszínű politikai nézeteket magában foglaló pártként veszünk részt a soron következő választásokon.” A dokumentumban hangsúlyozzák azt is, hogy a helyi magyarságra a “Szlovák Köztársaság államalkotó közösségeként, egyben a magyar nemzet részeként” tekintenek.

  • Forró Krisztián, az MKP elnöke  hangsúlyozta: az egységes politikai képviselet csak eszköz, mert a cél a felvidéki magyarok fejlődésének és gyarapodásának biztosítása.
  • Solymos László, a Most-Híd elnöke az új párt megalakulásához vezető folyamatról azt mondta: nehéz út elején állnak. Rámutatott: az egység kialakítása során szükség lesz kompromisszumokra, de ez az út nem az eddigi értékek feladásáról szól, hiszen a szlovákiai magyar társadalomnak sokszínűsége adja erejét.
  • Mózes Szabolcs, az Összefogás mozgalom elnöke a nyilatkozatot nagyon komoly vállalásnak minősítette, és leszögezte: nem fogják engedni, hogy ez a próbálkozás sikertelen legyen.

Az egységes magyar párt voltaképpeni létrehozását megelőző technikai részletekről, illetve az ideológiai kérdésekről a három párt által jelölt szakértőkből álló két munkacsoport folytat majd egyeztetést. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink