Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

17 ezer négyzetméter zöldfelülettel nyílik meg a budai Széllkapu

Létrehozva:

Panorámaliftek, függőkert, 500 férőhelyes parkoló: ilyen lesz az újjáépített budai park.

Csütörtökön megnyitja kapuit a budai Széllkapu park. A parkba összesen 355 fát telepítettek, és egy 700 négyzetméteres tavat is kialakítottak. A látogatókat egy 500 férőhelyes mélygarázs várja.

A fenntarthatóság érdekében a városi klímát jól tűrő fákat és cserjéket ültettek, mintegy 17.000 négyzetméter zöldfelületen. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot – mondta Czérna Zoltán, a Parktech Kft. ügyvezetője a helyszínen.

A parkban több program is futhat egyidőben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, amelyek tetejére napelemeket helyeztek. A közeli  bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső részén elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki.

Legnépszerűbb cikkeink