Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

WHO: 31 milliárd dollárba kerül havonta a vakcinafejlesztés

Létrehozva:

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tudja felgyorsítani a folyamatot.

Nincs elég pénze a WHO-nak, hogy megvalósítsa az ENSZ programját a koronavírus elleni védőoltások és gyógyszerek kifejlesztésének felgyorsítására – közölte szerdán a WHO.

Az ACT rövidítéssel jelölt programra az adományozók 2,5 milliárd dollárt ígértek meg, de csak a program első 12 hónapjában 31,3 milliárdra volna szükség – mondta a WHO szóvivője Genfben a dpa hírügynökségnek nyilatkozva.

A kezdeményezés, amelyet egy májusi brüsszeli adományozói konferencián indítottak el, azt tűzte ki célul, hogy igazságosan osszák majd el a fejlődő és a fejlett országok között a kifejlesztendő védőoltásokat és gyógyszereket.

Az ACT nevű program finanszírozásában részt vesznek humanitárius magánszervezetek is. Az egyik ilyen szervezet, a nagy-britanniai központú Wellcome Trust németországi vezetője, Caroline Schmutte bírálta azokat az országokat – például Németországot, az Egyesült Államokat és Svájcot –, amelyek egyénileg tárgyalnak gyógyszergyárakkal a kifejlesztendő vakcinák előrendeléséről. Szerinte ez akadályozza a védőoltások majdani igazságos elosztását.

 

Legnépszerűbb cikkeink